【傻散清除計劃】建立資產本位的思維

567 回覆
1011 Like 102 Dislike
我覺得衰在自己孖展搞到大壓力,蝕本金蝕佐70%
對新手黎講真係血的教訓
佢上面話微軟供五年都未正數都冇問題
你真係覺得好咩
認同佢揀股眼光
但係呢啲唔係正常用二三十年計嘅長期投資心態
做乜要點醒d on9仔? 千奇唔好浪費時間係on9仔身上,大家各有各供,十年後再拎回報出嚟講。
革sir睇淡香港,咁睇唔睇好中國?
支持種樹派
cash=垃圾
Chamath 都賣佢D $SPCE
你玩炒長短線都唔同啦,你呢種講緊係長線。如果照你講法,900 跌落300 反而應該大力入多d貨。低位儲貨先可以享受升值,唔係長期SH蟹貨咩都唔做,因為佢個基本面等佢升過自己入個價
做足功課喺你想買個股票係令自己更加有信心渣住5-10年
信念 甚至 信仰 會比你指數級回報
格蛇講過誠哥比巴菲特適應時代,佢買zoom 假肉 抗衰老藥 好多野
契媽都係得幾年跑出,係咪又冇撚用
香港大部分所謂engineer都係起樓 基建個啲

未來既科技機遇同香港既engineer冇咩關係
依家喺香港讀細電嘅水準點同出面比
輸得起咪得,未來嘅野講真都係鳩估,變數太大,贏到咪話你好眼光,輸左咪即刻俾人話柒頭皮。

SH & 止蝕派邊一個操作好啲,時間會證明,不過就咁 tesla 往績計,set止蝕再等上升軌入,始乎都係止蝕派贏好多 (非忍戰)
有興趣了解止蝕止賺操作,建議自己畫線睇番,相信會感受更多。

最後,大家揀一套適合自己嘅投資方法吧,希望大家都贏到錢
革sir點睇eth
請問點解格Sir啲資產嘅均價可以咁低?
係咪曾經喺低位儲咗好耐時間嘅平貨?
定係曾經喺短時間買入大量平貨?
Thank you.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞