『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊 (4)

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
我前幾日打去book
佢比5月頭我喎
唔通要問先有3,4月?
唯有等足12星期先再算
打左N 次電話都卜唔到UMP TB test
懷疑佢long 起左個電話
方丈份人好小氣

請問如果兩夫婦都有bno,無小朋友,但老公工作緣故雖要遲d先起行,請問可以分開申請,老婆先申請visa到埗搵樓搵工,老公處理完工作再稍後申請嗎?
唔可以
有冇ching諗住二三十年後先過英國退休
係,因為Home Office 官方講咗 maximum time 要等12weeks, 即係3個月。如果到四月尾,仲未有消息,就會好擔心同心急。

反而申請renew BNO 可以上網喺website到睇到申請進度~

希望快啲有啦!
5年後仲要visa先講啦,清
唔駛,用 T1 過去咪得囉。
假設仲有命係度嘅話。
係可以嘅,因為兩公婆都係 BNO .
不過大家既 5+1 時間會係前後腳。
最主要係老婆係唔係 financial independent . 需唔需要依靠老公先生活到。或者會唔會有 6 個月生活證明。
最後,老公要係幾時去 ? 因為個 Visa 計劃唔知係幾時會無。Latest Review 係 2025。
最緊要係無小朋友係度
D人話唔可以但我又搵唔到相關條文講,通常都係講有小朋友
我地無小朋友,打算都係遲幾個月至半年
你當2個合資格既人獨立申請去咪得
因為 BNO 持有人係可以獨立申請 5+1。小朋友因為無 BNO , 所以一定係跟父或母,甚至乎可能係老公有 BNO , 老婆 同 小朋友冇 bno,咁就一定要一個家庭申請。要延後幾個月走咁就要用 app 申請,唔好網上申請。網上申請要係批出 Visa 後 , 90 日內抵英。App 申請就要係 Visa 到期前抵英。如果唔係就唔符合 5+1 規限 , 要申請延期 5+1 Visa 符合到 5 年 居英要求,先可以申請 ILR .
如果你收到 都記得單聲
好呀! 一定一定!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞