『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊 (4)

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
如果父母只係是旦一個有,而兩個都想去,就要一齊申請
「雙親自己都有」
你自己有冇?
幾多歲?
我都知佢雙親都有
只係佢再追問係咪都要一家人同時申請

總之雙親有,咪獨立自己申請囉
只係一方有,又想一齊去,就要一齊申請
對比返family visa ge adult dependent requirement, BNO visa ge dependency requirement 都有寫相類似嘅句子,要求大約有3 個
1。因為年紀、疾病或殘缺,需要你照顧日常生活
2。喺原居地俾錢都搵唔到你所能給予嘅照顧
3。一齊住,而且一齊申請

而咩叫everyday tasks? 喺family visa 有寫,正如巴打講係洗衫煮飯嗰啲,坦白講我自己都要申請adult dependent,而我係諗住照搞,詳細解釋點解要帶埋佢走,但唔好講大話,亦講咗俾老人家知唔一定批,要做好心理準備

吹太大,陣間要交medical evidence就麻煩,因為family visa ge adult dependent 係要交medical evidence ga, 不過我仲未知BNO visa 要唔要

關於adult dependent ge family visa, 我諗巴打可以睇吓下面條link, 睇吓個成功率係幾咁低⋯
https://www.inhouselawyer.co.uk/legal-briefing/adult-dependant-relatives-and-the-impossible-threshold/
contact preference 揀country果度得china揀,想問下一定要揀china定有乜步驟我入錯左?
有人話bug/home office 出錯
但我就覺得係Country既定義 英國同我地香港人既睇法唔同
BUG啦
WEB 申請COUNTRY 有HK
我通常嗌啤酒汽水呢d擺得既野

老豆搵番呢封信
當年有去到做手續比咗錢
但係一直無旅行所以無實際拎過bc passport
請問老豆係咪仍然會有bc身份?
我同細佬(93前出世/93-97出世)會否都有bc by descent?
因為我續證apply bno係出咗整bno比我唔係出bc,如果我地拎番呢封信,老豆係咪應該可以續到整bc?
咁照揀算了,無謂為左呢個位卡死晒成個申請

要呢張
打去問啦直接
IHS收人民幣仲bug,比英鎊就話姐
計兩次匯率?

港換支

再支換英?
俾airline BNO
俾 班保安 廁所板
人民幣唔可以直接兌外幣,要兌港幣再兌英鎊。所以比IHS會蝕兩次匯價
我係搭QR

因為BA太癲 坐十三定十四個鐘頭飛機

反而 HKG-DOH 8個鐘 之後 DOH-LHR 又8個鐘先舒服

中間轉機時間可以揀休息2個鐘或5個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞