『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊 (4)

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
用呢個link得咗 唔該哂
想問下兩老冇bno但我同細妹有兩老搭我地單申請得唔得?
假太空人計劃

你老豆老母留係香港做野(用非HSBC 非歐系銀行 出糧)

你同你細妹一定每月供款俾你老豆老母 最好HSBC HK account statement (當俾家用)

你地BC之後接老豆老母番去祖國 (用family visa)
請問online apply 係唔係會係BRP度出埋NI number
Apps 申請唔會

Web 預約去centre 申請先會有NI number
咁就好啦,依家份工pre-employment卡咗係NI number 度下星期去appointment 再問下嗰到啲staff

可能等到個BNO visa仲快過打去申請(上網見依家要等16個星期)
問都無用, Visa center都係外判, 結果都係要等到收BRP嗰刻先知有無印到NI#落去。不過你用得web 申請BNO Visa如果你有報到無NI#咁佢會同你一齊攪埋點都快過打去DWP拎form申請呱。
都有唔少公司當NI#係一個right to work 既proof嚟, 無又要解釋一大輪, 有D 公司HR驚比政府罰錢既又要問home office一輪先肯請無NI#, 得LOTR印 Visa 又未批到既香港人。
等16個星期係申請NI,定上網申請BNO VISA預約visa centre?

嚟緊想上網唔用APP去book,因為有BRP同NI
會計煩

無端端請條友番黎要 賒數

增加 會計工作量
Visa center free slot 唔多(袓國本地申請計), 要比錢既slot要日日睇實有無人free返出嚟執死雞先得, 如果唔係就要排成三四個星期後先有位比你去打指模同影相咁囉。
thx
我係番緊工 老細狂追我NI

因為每個月出糧會計要無端端當我特別例子處理
想問多樣,係咪要cancel 咗個booking先睇到有冇死雞執,定係book咗都可以睇有冇早啲嘅位可以㨂?
一班EU同BC回流初到祖國做嘢嗰班都好慘, 由上年lockdown到依家Job Center都無開攪唔到NI#, 就算reopen返job center比人申請都有排攪。
要無book先睇到吉位
係, 要cancel booking先有得睇返D slot, 比咗錢既無得100% refund。
BC 可以接老豆老母架咩? 唔得架嗎?
-£10
英國申請
有Case BRP連NI
有Case BRP唔連NI
睇運氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞