『歸家post』BNO 5+1 VISA 及 LOTR 申請資訊 (4)

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
因為佢97前未夠11歲,所以佢點換個簽發日期都唔係97前
你睇清楚d
果一欄係「首次登記身份證的月份和年份」

大把人97前未夠11歲,父母幫佢登記左身份證,咁佢個「首次登記身份證的月份和年份」咪會係97前囉

唔關你97前夠唔夠11歲事,亦都唔關兒童定成人身份證事
卓健平日book到4月尾,唔算好遲
renew埋特區都大把時間,去到用自助機10分鐘就搞掂
上去拎passport係咪要用安心上路
填紙都ok
自助機係直接renew唔洗事先網上填表?
換特區唔需要報失
有冇人係用 Visitor入英國
然後境內申請bno visa成功咗
有個friend打去英國廣東話熱線
佢話一定要LOTR入境先申請到
shit wrong post
佢個網咁寫:
If you meet the eligibility requirements, you can apply to switch to a BNO visa if you’re already in the UK on a different UK visa.

佢又無話一定要LOTR

否則,之前用visitor入嘅人,咪要出境/返香港,先可以再申請個visa?唔係卦
https://www.gov.uk/british-national-overseas-bno-visa/apply-in-the-uk
入面直情有寫 6 month visit 過期應該點做既case
照計應該得架
有無試過入system做先

個friend同我講 嚇到瀨屎
thanksss
你個fd係visitor? 佢諗住點?
我同佢都係
確認一下先,請問而家英國係咪仍然可以俾visitor入,只係需要驗武肺同隔離?

我見出面有個post,講到好似直頭唔俾visitor入咁...
前幾日有friend入 Vistor依然可以入境
我諗要有充分理由
聽講個海關好撚柒煩
噢,咁似乎而家用visitor入境探路,都唔係咁易

屌,幾時先開返之前嘅travel corridor
乜都唔駛,帶張身份證就得
咁佢都批左visa
點解唔同佢講有visa
我問有冇人成功啊 唔係佢成功咗呀
我只知visitor 入境時肯要係border control 排排坐同啲senior immigration officer 隻抽隨時變成申請asylum refugee
咁佢都無lotr
得visitor,無right of work,點會比你申請ni
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞