STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 5

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
第廿八章

Raada已經毀於一旦,
就連Ahsoka呢個外行人都睇得出。深啡色嘅泥土被污染得灰白,之前感受到嘅生命力亦幾近死寂。塊田唯一望落健康嘅,就係堆青鴉鴉嘅植物。呢幾百亩就係一切慘劇嘅源頭。

「我哋有時間嘅話,」Ahsoka細聲同踎起身邊嘅Miara講,「記住提我返嚟一把火燒曬佢。」
仲等我諗住po

星戰2之癲佬正傳
and the children
Star Wars meme 地獄版

好撚hell
多謝JarJar巴成日po meme刺激此post
呢張好似出過
第廿九章

「而家要點做?」
Kaeden問。佢哋已經逃出咗政府大樓,問題係四周圍都有白兵。「我希望你有備而嚟啦。」

「咁緊係啦。而家即刻去Selda度。」

Ahsoka撳著喺腰帶嘅通訊裝置,希望議員而家唔好有啲咩事甩唔到身。佢而家就好需要佢。
之前我都睇過英文intro, 個作者之後有話其實ahsoka都對kaeden有feel架
無錯,我譯前都知道作者有呢個意思,係上頭種種考慮佢先寫到見仁見智。第一次聽書嗰陣都唔信,編曬成本先發現作者一啲都唔subtle
雖然自己偏心覺得Kaeden襯佢唔起,不過阿女開心就好

(由後話解釋Ahsoka心意,換言之本文無辦法寫出面。我自己就覺得呢個年紀/心態嘅Ahsoka未必分得到佢對Kaeden係戀愛、友愛定大愛。佢無人無物,想忘記曬以前嘅事、過返啲平凡日子都係人之常情,而Kaeden就係一個代表咗呢個形象嘅同齡人。只係最後佢都發現自己根本停唔到落嚟,一定要為民請命、去戰鬥。)

當然本書嘅目的唔係愛情小說,由呢方面去評價都對佢唔公平。鍾意呢對嘅fans喺度開咗個頭,自然會幫佢哋寫埋落去。雖然Kaeden係典型嘅等人救「女主角」,但係都唔單純係damsel in distress. 佢對屋企、家人、自責都有啲共鳴位。Ahsoka小說作為單單講佢歷劫一年後、青少年級嘅故事,已經綽綽有餘。

係都要插(講到噚嘅)愛情線嘅,點都好過將Ahsoka配落Rex, Anakin或者Maul到
呢set正呀
期待下一wave
隻obiwan
6inch Echo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞