BNO Visa App 討論

1001 回覆
47 Like 12 Dislike
似係
中國角度bno唔係有效旅行證件添,咁你又申請?中國角度唔代表全世界。事實上係97前香港人係冇中國護照,去旅行只可用bdtc/bno。
條act係因為中國只承諾97後會俾有中國血統嘅香港人有中國籍同可以申請中國護照,冇中國血統嘅香港人就唔理,所以英國就俾啲小數族裔就可以申請bc,完全唔代表香港人喺97前係有中國籍。
條act係計1997年2月4日當日有冇其他國家國籍,冇講血統,如果香港人喺97前係冇中國籍,咁個個都可以攞BC。
下認真又要check多次? 12月時已做tbtest, 諗住6月中先apply, 11月1出發
姐係點都要做多一次?
如果佢填China嘅,我覺得係97年7月
但佢填嘅係Hong Kong,我覺得係填出世個年月
2月定7月係因為過度期啫,唔通7月1號零晨出哂咁多本護照咩,你諗下97前你用咩護照出境?總之邏輯上97前(2月or7月)就唔會有中國籍。同埋我覺得你寫幾時有中國籍都唔會影響bno visa,如果你真心覺得你一出世就係中國人,你咪填你出生日期囉。
你鐘意啦,佢嘅hk係指特衰,你覺得你出世就有特衰咪填囉。
樓上咁多位都係講緊。。。裸辭?!即日走人?
唔駛一個月通知?

一個月通知仲要俾佢扣糧???
有人用bno ,又身在uk ,就真係可以俾gbp.....
樓上咁多位都係講緊。。。裸辭?!即日走人?
唔駛一個月通知?

一個月通知仲要俾佢扣糧???
無錯到,
佢喺國籍欄有China ,Hong Kong ,British National (overseas )
俾你選擇,就已經唔關法律1/7/97之前是CHN 定GBN嘅事,
你香港出世填Hong Kong 填出生年月,
因為佢再問就係問(Hong Kong) ID card (Hong Kong )passport,

你填咗China 國籍,佢再問你嘅問題就係變咗(China)Id card (China)passport
你係中國籍咗有無吖?

你身份證號碼都係Hong Kong 97前俾你啦
我都睇到,但唔甘心
為左快d 去到祖國 我唔等了 如果你等得 可以等下
我都唔知自己等到幾耐
如果去center 好似可以俾hkd?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞