我宣布經手機App申請英國BNO Visa 今日正式啟動!!!

888 回覆
541 Like 10 Dislike
到步左先申請 咁佢批出之後就ok? 我唔洗去邊度確認自已已經人在英國?
你入境咪=同佢確認喺英國
你入境要scan passport 佢咪知你到咗英國
因為你申請時要揀apply in UK/ apply outside UK
佢會自己check入境紀錄
係啵 自已On9左 sorry
"唯一差最遠既 係capital gain tax
如果係炒股賺好多既 咁理論上留少過180日係英國會慳到好多"
呢句唔係好明,可唔可以講多少少
其實好多野都唔關英國事
lm
LM
5年多3倍
萬分感激,差d on99 係香港申請左,又想3月頭出發去。

咁如果我3月頭去,到時仲洗唔洗申請 LOTR, 定用特衰護照 入境就ok?
唔好等,即刻申請
遲咗可能禁止離境
咁本bno 係咪唔需要再續
pish
英國資產增值稅 CGT
如果資產,例如股票,賣出時有賺,是要比稅
但有免稅額,今年係12,300鎊
即係你賣出(例如GME, Tsla...)過左12,300鎊
就要比稅(咁你都幾好野下

計法,(多左既錢 - 12,300 ) x 10% (or 20%,睇你大賺幾多)

例如我賣出Tsla比買入價大賺20,000鎊
咁就 (20,000 - 12,300) * 10%
=770鎊

英國政府就問你收770鎊了

但以上計法係「國民」,即有BC

如果你只係永居身份證,海外收入,唔匯入英國下,No need thx
thanks
即係最尾一年先要限日數?
另外想問 英國係咪對於買賣ETF有限制
例如ARKK唔買得
每12個月 即每365日 要留英183日
最尾一年要留英 276日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞