我宣布經手機App申請英國BNO Visa 今日正式啟動!!!

888 回覆
541 Like 10 Dislike
咁例如你出左電子visa 後一個月先出發,咁計五年居留時就要將呢一個月計入「任何12月唔可以離開超過180日」同「五年唔可以離開超過450日」既規定。未必會令你個visa 要續期,但減少左走盞位。
邊度搵QR code?Connection code????
但ILR只可以喺Visa 完結前28日申請 提早儲夠都冇用
冇 BNO visa得2.5年同5年
冇幾個月比既ihs
sosad
有人話可以wor, 當household member
有人話:
97後仔女只要同有bno父母一齊apply, 批左visa後就97後自己一個去英國都可以5+1, 父母可以繼續係香港
我自己就唔太肯定得唔得
我上面post左ILR計法
批出到land唔超過180日既話
佢會計你入離境180日入面
98後既手足,bye
上面咁多巴打研究點樣偷雞偷日子
簡單講最穩陣又"賺盡"係方法係
即刻申請 飛去activate ilr counting 再順便拎埋brp
留英幾日就返香港
隔離期間當wfh做野
隔4-5個月再正式飛返英國

因為拎bc唔洗睇第一年日子 只要夠180拎ilr就得
不過搞咁多野貪果幾個月
不如正正經經臨去前先申請把啦

例子:

假切英國批你BNO VISA 2021.4.1-2026.4.1
個email會寫簽證有效日期

A. 你短期內好快嚟英國,冇乜問題(英國官方90日內)

B. 你2年後先嚟英國

咁你個情況就係喺呢段時間2021.4.1-2026.4.1
儲唔夠留英日數=唔符合資格去申請+1 ILR嗰part
你唔夠資格又唔續期=逾期居留
所以要再續 好似最少續30個月

所以你依家申請又短期內唔出發去英國
其實係燒緊錢 白交5年簽證費但當係買咗個留英機會

例子補充:
5年簽證有效日期2021.4.1-2026.4.1

簽證有效日期 由批出日起計

5+1居英日數 由入境英國起計

再配合#279

飛甩貓毛
隻app冇得申請野嘅
係咪要去HO填左表先㗎
Working holiday講明唔計
T4,T5既時間唔計 T1,T2可以計 LOTR唔sure
對對對
你親人有BNO資格,而佢又肯去英國就得
https://www.gov.uk/guidance/british-nationals-overseas-in-hong-kong
係 個app係代替去北角影相呢一步
申請5年加加埋埋差唔多成4皮野
仲要未知幾時去。。
燒錢計劃正式上線
提早apply ilr只係(30/60日)? 唔太記得了
總之肯定唔係儲夠180X5 就APPLY得
如果唔係TIER2班人都唔洗續啦
其實臨去前半年申請就已經得
同visa同步生效 grant visa比你個日就係ihs開始計
要續visa既話要再比相應年期既ihs
香港下午5點先開
英國上午9點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞