我宣布經手機App申請英國BNO Visa 今日正式啟動!!!

888 回覆
541 Like 10 Dislike
點解呢?
當佢1 April 2021批 你就係1 April 2021起有留英資格
亦有IHS保障
你7 April 2021先到英國 你咪蝕咗6-7日姐 冇乜損失
正常你會申請緊ILr或者visa續期
所有現有居留條件維持不變直至出結果為止
咁我早到應該無問題? 無理由一定要exactly果日到步?但我如果早到左過關果陣未有5+1個簽證點搞?
其實點解唔放寬到97年年底
你住五年係由入境嗰下計
簽證五年限期係由批嗰下計
係咪真係咁難明
你未獲批而離開申請地
申請作廢

正如我當初未批唔可以離開英國一樣
攬鈔巴係英國等緊大家
咁姐係其實點都要蝕?
唔係個個都可以即走
快極都一兩個星期啦,我估佢地想知突出黎果D時間點計
專登用香港app store 下載
推高個排名
好撚蠢 美國10年Visa一樣道理
佢批你10年 2000年1月1 到2010年1月1
咁唔通你首次入境美國係2011年
又計你簽證係2011年開始咩
講咗個幾月啲人都唔明
好似仲未見有得用app
呢個係照常理 一般各國簽證 居留都係咁計法
唔知英國會唔會為BNO有特例
但應該都跟正常做法

冇錯 會蝕少少
如果係打算繼續喺香港搵錢嗰啲 有心理準備要再續
爭個少少時間
正常到時申請緊ILR
所有status 會維持
唔存在要續多一兩星期問題
請教,曾經睇過有資料話留5年,每年只可以離英不超過90日,
而家又話180日,是否跟最新版本?
同埋,每12個月可以離英180日,即係如果連續留英超過6個月,就可以離英180日,然後再返去英國,是否每12月個都可以咁?
仲有,+1個年又可以離英幾耐?
利申,鍾意每年都去旅行
等我答你啦

如果你目標只為永居,而非BC
六年內,每年有180日可離開英國
得到永居卡後,每2年點都要登陸英國一次
否則DQ張卡

如果你目標係英國護照,咁
第一年,你有180日可離開英國
第二至六年,每年你有90日可離開英國
得英國護照後,你當佢condom 長期唔返英國
都唔會DQ你永久居英權+英國公民身份

That’s it
第二至六年,你有90日可離開英國(請問係指每年90日嗎?)

是,早上個腦未醒曬

是2-6年,每年有90日離開英國的日子
咁如果用LOTR提早左少少入境又計唔計入住五年?
定係要由有有效BNO visa起開始計?
因為你有心留英 你係唔使用晒5年 365 x 5 1825日

5年內儲夠日數就可以申請+1
所以一般要你90日內入境就係咁解
呢個我都想知
我嚟咗幾個月近半年 唔知計唔計
咁ihs 又係俾個刻開始計?
97年6月30日英國唔再管治香港。
咁97年年底關唔關英國事?
如果我差一個月滿5年 再申請續期 但可能佢無得就咁申請一個月 淨係得30個月俾你揀點搞死啦 我好亂
同樣想問
假如個仔97前出世無bno,父母有但唔去英國,咁個仔仲可唔可以申請?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞