我宣布經手機App申請英國BNO Visa 今日正式啟動!!!

888 回覆
541 Like 10 Dislike
dependent 係要自己另外再填form申請,申請時寫上主申請人既application id
apply visa交,入境唔洗
咁都係找換店或者第啲銀行TT價再拎出嚟
再走去HSBC入現鈔
再免費轉去HSBC UK

咁應該點都平啲 但錢多就要走好多轉
QR code 係邊,我俾晒錢都冇QR code
咁tb test valid 6個月係指
做完test後6個月內要申請visa
定係6個月內要入倒境?
申請visa
ihs 係入境個刻先開始計??
你就想!
TG有人話, 我想問清楚姐
落地要登記選民,入咗登記冊就可以投票
有冇source
如果bno holder, 老婆冇同仔都冇bno
係咪要入三份application
bno holder main application 一份
老婆非bno一份
仔非bno一份?
應該係落地就可以登記,3個月都唔駛。只要有地址就ok
都有講開
移民政策改變一般唔會影響已經批出左既visa
就算以上國家都係 已經擁有visa既都係繼續擁有相關權利

你可以咁想像 簽visa=簽合約
你簽左5年 雙方都跟個一份合約做野
就算想改都改唔到
但你簽左2.5年 要續新約個時 對方就可以改terms同要你跟新terms

實際上 開一個移民政策需要一定資源
要有人員熟悉呢一個政策 甚至訓練關員去了解
今次visa係專for香港持有人
所以唔難想像到一定時間後就會close policy
而唔似技術移民/投資移民咁會長期開放

而現實上 上面都有人quote左
對方都寫明預期2025年10月會review policy
Let’s say 如果有人2023年有人先申請2.5年visa
到2025年10月review close 左會點?
而2025年10月係依家schedule既時間
英國方面都有權因應情況提早review
Home Office Exchange Rate Policy

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/936950/Home_Office_Exchange_Rate_Policy_-_Oct20.pdf

英國對於所有海外簽證申請都會mark up 4%再以當地貨幣收取,呢個政策係2017年開始寫入法例。
我一星期前網上續咗,聽聞日有得攞。
個 cap圖好有用,惟一問題係睇係睇唔到係咪講緊BNO。有冇 link?
文件係2020 年嘅,未有BNO. 但去到轉永居嘅stage,所有身份都會用同一標準,包括有冇犯罪記錄同英語水平。會再同HO CLARIFLY.

汁喺呢度:(第9頁)

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/939345/calculating-continuous-period-v22.0ext.pdf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞