[借個九死俾俾你,保你冚家平安]龍虎門暨港漫討論區 11

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
呢個應該係個新女角
唔反天妖
但如果只係想支持福龍二個,不如買多本山海
妖硬喇
佢自己週記都講唔好睇就妖佢
可能北冥雪來呢
佢話北冥雪係女主嘛
仲有問菜,另外有個全新女主角
下面果個可能新女主
又黎? 當年道理哥都差D比佢兩個玩死喎
之前道理哥主角黎 無得奸得去邊
不過智慧奸角黎 拉埋人西做大boss
唔洗寫咁多心理戰 直接開波打
妹頭又可以搵返黑骨棠虎兒一齊講
火武拆得掂咪上坐館 完
佢都百毒不侵啦,
比人妖足咁多年都不痛不癢了
出下海報嗰d算啦
在兩部原著結局中,姬發只是一位武功高強創立周朝的天子,但問天卻擁有神能,達到接近神的境界,如何平衡兩位主角的距離?黃玉郎稱:「熟悉《神兵》的讀者會知道,問天兩歲至二十歲這階段是沒有描寫過的,這次的故事發生在《神兵》之前,問天十七歲的時候,而姬發亦只是十五、六歲。」

由於問天擁有神能,很多讀者會認定是問天穿越時空,到姬發的朝代發展新故事。黃玉郎解開謎底稱:「是年輕的姬發穿越時空,到問天的朝代,至於姬發怎麼穿越時空,就要賣關子了,漫畫出版時讀者就會知悉答案。姬發與問天在過往故事中,因劇情推進太快,對於二人的性格及心路歷程描寫並不細膩。這次會著重描寫二人的性格,兩個人的共同點、矛盾和理想產生出不同衝擊,兩人是友還是敵?新作是重塑一個屬於二人世界觀的故事。」

今次在新作中黃玉郎安排一位新女角「玄舞」穿梭在兩位主角之間。他稱:「玄舞是一個很關鍵的人物,具有特別的異能,與兩位男主角關係密切,未必是男女情愛,她的重要性可比擬男主角。讀者可以運用想像力去想想,玄舞在故事裏可以引發多少事情。玄舞是數十年創作生涯中,最多戲份的女角。」

https://www.hkcd.com/content/2021-03/20/content_1256631.html

唔貼晒啦,其他內容可以入link睇
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20210320/bkn-20210320225844364-0320_00862_001.html?fbclid=IwAR1KnqOFPbQfCP5xu2f79rpre7UNxBQKa3xZzENzmjgvorn-jjeucVOcPr8

因為妖嘅發展空間好大,呢本書會有過千隻妖,初步出50期以上,要睇漫畫迷反應,希望可以再次創造經典啦!」

https://m.facebook.com/%E7%8E%89%E9%83%8E%E6%9C%89%E8%AB%8B-110869474414583/

仲開咗fb page
之前皇朝君臨結局,俾哂條路你行話宇宙reboot 都唔去跟,你老黃話新故事係宇宙重組之後嘅事,咪唔會要就住就住啦,依家set 死咗係神兵1發生之前,跟本故事就好難寫,真係捉蟲
皇朝君臨佢都唔知有無睇過啦,由神兵1 前開始最快可以reboot成個神兵系列
art 既彩稿真係好唔掂
點解做完彩稿可以個比例錯哂
成個人好似縮埋左咁
睇返草稿個幅個比例係正常
乜野神兵故事之前
即係問天無綠珠未有天晶既時候
無天晶同劍訣既問天有咩好睇
純粹搵問天出來呃舊讀者情感
所以咪話之前鍾生開條路俾佢又唔識跟,543同呢本天妖話係reboot 之後嘅事就搞惦啦,但老黃似乎唔係咁諗
老黃要證明自己d橋先係最掂
所以由彬強主導嘅543要夾硬完
(當然我覺得銷量真係一個重要原因)
亦都所以完全唔會提皇朝君臨
佢浸玉郎味唔得架喇
呢個封面幾靚
又要買多本
希望有巴打做短評
講咁多即係垃圾
https://forum.hkgolden.com/thread/7384460/page/1

2019年03月03日舊聞轉貼

一、原來黃生已經71歲

二、連結入面經常提呢個笑話:獵人去打獵,無開過槍,但隻動物死左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞