[借個九死俾俾你,保你冚家平安]龍虎門暨港漫討論區 11

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
和仔本三國 唔知佢想做乜
周瑜畀佢畫到 甩皮甩骨
和仔果本由頭悶到尾,係最尾個3期最好睇,根本一開頭就用捉鬼天師咁寫好過,兩頭唔到岸,你估仲係80年代,可以比你悶3 40期咩
中途改橋?
捉鬼天師就同三國無乜大關係 咩時間都得
可能搞搞下發覺瀨咗野 out fo 轉橋

其實我好憎「旁觀者」嘅敘事故事,讀者代入唔到
當時尾兩期趕收工,
我估佢都未諗好周瑜同其他角色人設,
都係係咁易畫就算
三國其實好可惜, 和仔呢本算捉到鹿唔識脫角
三國大前期其實好多空間可以寫, 只係佢真係要慢慢煲個故事...
而香港班讀者真係唔會等...

三國, 封神, 西遊都寫過
和仔幾時寫水滸, 或者會唔會挑戰紅樓?
又咁諗, 而家又重寫又新著又點又盛
除咗龍記外, 新著既好似得醉拳?

叫而家未心死既港漫人向肥良買/租海虎或者武神個版權重/續寫有無得諗?
唔得啦
肥仔全盛期嘅爆炸力就只有肥仔自己可以演繹到。
就等於馬蛇嘅中華英雄一樣,冇人可以長做掂。
和仔對三國根本冇個人認知,全部係二手或三手睇番嚟咁
唔會寫得好
我覺得叫和仔寫應該可能得, 當年武神鳳凰幾好睇,
只係衰一樣野, 趕收工先爛爛地尾啫
寫呢D人人都識真係要搵個好少少既編劇,
個肚少墨水都唔掂
起碼睇過原本小說先...
如來神掌都寫過新著
和仔本三國誌異
無三國 無誌異 無出色打鬥場面
其實一路都唔知 如來神掌 個ip有咩咁吸引
個故事又唔精彩
武功就係出波
舊時食正粤語殘片龍劍飛大戰天殘腿條水
圍唔到皮,冇得做
無時間做設定, 如果無記錯, 由決定要摺天子6到出天子7應該唔到兩個月
我反而覺得最後個幾期散收收唔知做乜鳩......
除左ending個下去到現代有少少驚喜之外, 最後個幾期我係捱住買
問肥良買版權有一個問題, 肥良唔肯唔參與。
其實有若干人做過呢件事, 肥良都係話唔收版權費, 佢編故仔, 你幫佢畫, 所以次次都傾唔埋欄......
佢竟然無自知之明? 武神後期同佢之後果D書全部爛不到得了
真係唔知自己既度既故事已經OUT晒啦咩?

佢係江郎才盡到無得再盡果隻啦喎...
坦白講, 當年3屋NEWGROUP寫武神二創小說果位仁兄既故仔同橋仲好過佢最後出果D...
再諗諗, 佢可能到而家都仲以為自已好掂,
如果唔係亞架走咗無咗人幫佢畫, 佢D書唔會摺...
佢真係完全唔知自己已經回哂塘,燃燒的夏同母夜叉兩套電影都要自己落場編導都可見一斑。
如果消息無錯佢其實有做緊動畫方面嘅製作。
咁拍電影係佢夢想嘛
千其唔好
海虎我時不時拎番電眼之死嗰段出黎睇都仲係覺得好撚正
請不要再鞭屍
以肥良性格九成九都仲係覺得自己好有貨賣之餘
係覺得‘你哋唔識欣賞’咁囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞