[借個九死俾俾你,保你冚家平安]龍虎門暨港漫討論區 11

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
由大好青年掃地掃到廢中都起碼十年
即係十多年前酒會見過黑虫,但係黑虫依家都係廿歲左右
唔熟書
畀神兵問天好少少
唔止好少少下
神兵問天閪到震
打到上飄渺城都好睇, 係出左玄虎後就有D 悶
好亂呀
之前又話肉狼賣左ip 先要摺皇朝,
而家又話為賣ip 先開皇朝,
賣唔成就摺書,
然後仲有第三個版本
咁實情係咩原因呀
頭段係有心寫的,
感覺係玄虎本身都要出黎做中boss,
點知主筆收到風將會摺書,
就早早開始"濃縮故事"
將諗好的伏線掉哂出黎先
賣ip應該係藉口
等摺書無摺得咁難睇掛
得間房靚
我買過皇朝頭果1X期,之後cut左,而家聽完ching咁講即刻搵皇朝最後三期睇,以前我都有買神兵F同F2,總算故事有個了結

鐘sir d橋可能行得太前,有時又講得太誇,加上畫面/畫功配合唔到,新舊讀者都未必咁易受落,令佢既作品成日都衰收尾,有d可惜 (突然又諗起天子6....)
天6係潮華版週刊實在太瘋狂, 蝕到仆街, 所以要摺。
天7就真係走得太奇特, 佢自己開一年為限去做成績, 某程度上都求仁得仁。
神F2 我會話係失手, 變左超霸世紀F真係搞唔掂。
天子6蝕咩?
出左好多期喎
蝕就唔會出咁多期掛?
天子七個切入點我幾中意,比和仔三國更正
仙道 女流 閹黨
但角色人設太撚柒
天子6 真心 好睇
7 同 8 好垃圾
天子6係最尾朱元璋黑化個位處理得唔好,我記得當時睇係覺得宋帝昺做皇帝仲好。
天子7設定我覺得好睇,不過冇時間鋪。
天子8前期太多射鵰影子,但中後期係越嚟越好睇而且畫面應該係歷代天子入面唯一由頭靚到尾,仲越畫越靚果套!鐵木真嘅性格平衡其實寫得好過朱元璋,整體水準係頭3套最好睇嘅天子嚟。
尾段應該要蝕了, 佢地投放係天6資源同條數唔成正比
但阿偉以一年為限寫到赤壁, 成件事唔夠時間俾佢鋪排
天子7 係幾可惜, 不過都係意料之內.
三大黨設定係有趣又符合原著. 好多橋都寫得好好
我成日諗如果天子7 直接由赤壁或者官渡開始會唔會好D
一星期做成百頁稿, 主筆同編劇都吃不消
中期開始D畫已經好核突
佢哋若果肯出雙周甚至月刊可能好啲!
仲要只係賣$20
同時天子七 人設太撚柒
談唔上 型不特只 可以講成樣衰
武功設計都係一般 偏hea
無天六咁有心機
可能對三大勢力條橋有信心

前期果啲結義呀,
聯軍打董卓真係太多太多人寫過,
冇乜空間再發揮,睇都睇到悶,
不如由中段,或者大後段開始仲多野寫,
和仔嘅三國講少年時期都幾有趣,
不過都係有啲到喉唔到肺咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞