[借個九死俾俾你,保你冚家平安]龍虎門暨港漫討論區 11

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
所以早幾年皇朝君臨出返神棍,
我係好期待佢同重八喺現代相遇
可惜⋯⋯
yup,宣傳嗰陣其實無講話同神兵F相關,
故事上好似都係中段先點明個關係
重八 邪又唔係邪 只係個人奸同疑心病
勁又唔夠勁比女禍果邊睇上, 武功又唔係玄門正宗

但天6慢慢寫佢黑化係幾好睇
其實聽人傳過話天子4原本想係玄武門就完咗佢
因為好賣定係唔知乜原因夾硬拖長咗個故仔...
呢度比我既感覺係作者同你講, 點解天子4神掌咁X勁但係天子5神掌咁X廢? 呢個就係原因啦
又或者可能係天子4既編劇同你講, 我既神掌勁過之後既不之所謂神掌
正正表現咗「畫虎不成反類犬」

其實好似唔知邊度睇過, 亂咁將D武功合埋一齊
然後旁白就寫到話好X勁,
但係畫面同故事反而整出黎既感覺仲柒咗百倍不特止...
記得唔知係咪天子六,
有條友出降龍十八掌之類既武器,
氣勢勁到話好似有埋郭靖洪七公喬峰一齊出咁
當然因為版權唔可以咁寫, 但係畫面上畫埋佢地幾個出黎
(當年好似同時出緊畫)
記得唔知係咪天子六,
有條友出降龍十八掌之類既武,
氣勢勁到話好似有埋郭靖洪七公喬峰一齊出咁
當然因為版權唔可以咁寫, 但係畫面上畫埋佢地幾個出黎
(當年好似同時出緊)

返緊工打錯字
洪大龍 乾天龍爪手
大龍哥同義父
天子6其實真係幾好睇
神兵F, 勇冠軍出降龍十八掌打本尼托, 因為太平之前注左隱藏真氣入勇冠軍身, 勇冠軍爆發出郭靖洪七公喬峰加埋降龍七十二掌
我最鍾意天子四摩訶葉問佛果段. 明明係婆羅門教人但去左佛門之地
領悟佛門之理, 令摩訶葉成個人物升格晒
神兵F 邪帝(問天) 既法器神掌都打到龍戈兒一仆一碌
果時已經暗示法器 > 佛兵
只係去到皇朝就正式講明
神兵F嗰時仲有得兜「退隱等如退步」
皇朝直頭寫埋點解天五神掌咁撚廢
同埋印象天六宋帝昺都好似標榜自己嘅神掌嘅唐初四式version
天子6在韓山童死之前差不多接近神作(至少故事上),可惜就係佢死果場決戰開始拖,自始衰橋盡出......
比較悶係鷹擊長空篇
其他我都ok
係, 我都好鍾意天子六,
睇朱元璋比嘅心路轉變真係好正
天子六我間唔中都會重溫下
仲有拖雷黑死篇 睇佢由仆街仔做返個有情有義既人
韓山童打大汗我覺得唔夠轟烈, 雖然大汗透支生命力,但韓山童差唔多無還手之力咁
但第9式照理係真既,皇朝同f都整到佢好廢,
f萬佛朝宗都化唔曬問天掌勁
皇朝第9式變咗一萬個龍戈兒先有睇頭(我覺得over咗,一萬個暗黑龍戈兒幫手無問題,但一萬個都肯為你做死士有無咁偉大)
搞到原版本既第9式好廢
天六之後好想睇埋明成祖大戰趙昺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞