[借個九死俾俾你,保你冚家平安]龍虎門暨港漫討論區 11

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
棍魔
之前阿修羅已經悶到暈,又畫西遊
西遊喺支那好hit架,而家和仔出書係靠支那公司投資比佢出,不過和仔唔想畫正傳所以西遊第三部比左葉明發搞之嘛
鳳奪天(美國總統)
阿修羅都悶咩,佢寫個道德撚天尊寫得好正
唔係掛,阿修羅都悶
三王描寫隨時好過成套西遊
故仔就嚟嚟去去都係嗰幾道板斧
和仔依家啲世界觀嚟嚟去去都係
高高在上嘅一群(天國、神族、天宮)
被放逐嘅一群(地獄、冥族、阿修羅)
而家仲要無限食老本,仲有班fans盲撐,大佬呀,殺道,封神,西遊係有橋,之後真係唔掂,三國垃圾,彊屍同野狼2明明普通到不得了咁都好吹噓,不過可能佢地真係覺得好睇掛,我就覺得佢創意力無以前咁強,不過相對其他港漫就叫造好咁囉
呃⋯⋯其實我都係撐嘅一群
和仔人物心境嘅刻畫、氣氛嘅塑造係有一手
eg早排馬小靈、三王

但好早已經覺得佢駕馭唔到長篇故事
即使殺道、封神紀亦如是
前十幾期鑽油台死鬥,之後去黑日軍團個竇打凱撒、拉斯維加斯大報復、收埋自己練第三度覺醒、鋪第二代,每段故事個連貫性麻麻哋

封神更加係
第一部講阿狗好哋哋
第二部就無啦啦拎第一部曇花一現嘅冥族做主角
又喺唔係寫冥族寫得太充沛嘅情況下就貿然打神族

但,和仔寫人真係寫得唔差
講埋西遊
西遊頭幾十期你以為好有貨
點知之後一行妖怪大道就變咗斷開一截截嘅短篇
後來帶動故事嘅係羅侯同元始天尊
跟住無耐就決戰天尊收爐
而白狼亦成為和仔咁多個主角入面嘅敗筆
條成長曲線近乎睇唔見
之前位師兄話阿修羅悶
我反而覺得先係和仔回勇之作
故仔明確就係鋪天宮阿修羅場大戰
人物有三王驚艷嘅描寫
遠勝過西遊、三國擺明轉咗橋,前後無辦法一氣呵成嘅痕跡
其實白狼食左腦妖之後係有成長(智力)同意志(控制食慾)
如果係正常嚟講
白狼打元始天尊果陣,應該三魂合一,火龍+虎+狼,然後變成超級有型又有高智力嘅究極生命體,但和仔就玩白狼變低等樣衰怪…
同埋我到而家都覺得應該寫如來+殺心+羅侯+悟空一齊打元始天尊點解唔滿足讀者
阿修羅咪前段好好睇
後段冇橋用咁,又係最後大戰嘅問題
難得四王同場,點都應該寫番個超勁嘅天神俾四王收拾啦。又係冇…
李中興被炒
原因:搞死黃風雷傳
其實肥良攪公司係掂果批嚟喎
佢唔可以話搞喎, 海洋係風光過一時, 但係最後都係比佢自已搞死咗
我認為成個海洋埋單計數係賺就已經掂啦。
講真,呢類型靠老闆創作力維持嘅公司,老闆回塘就摺架喇。間間都係咁,馬蛇回塘天下咪又係摺。
反而肥仔最後明知蝕錢都肯出海洋瘋狂,我覺得算係咁。
套第三部 好垃圾 唔知講咩
大月巴
新人物花俏而得個殼,個個出場都up埋啲故弄玄虛嘅對白
故事散,節奏差
支那仔都睇得出唔係嗰回事
唔信
姦興係廢但佢同港漫界關係唔差
最多好來好去自己走多
肥良對漫畫有度火大家都知, 又算肯比D細既試新野
但係後期有人直情畫四格屌佢我就覺得佢有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞