有無人join 渾水頻道?

1001 回覆
12 Like 344 Dislike
今日futu升30%佢個倉一定升
肯定又出post話自己又賺30%

輸30%個幾日又唔見佢出post

我all in futu, 反手另一個倉買put
數字遊戲又得
根本就無意思
佢即刻出文啦早兩日輸到仆街即時聲都唔敢聲
上次282事件
已unfollow佢fb
垃圾人一個
睇呢個post 發現真係多on9 仔
希望大家花啲時間,睇吓我點樣有少少深度地吹牛皮

這幾年我都很少講我自己炒股票的戰績。因為我性格唔係咁,不過2021年,係我將踏入30歲時,開始有啲改變。

說幾句老實話,一年股票搵七位數我做到,養活自己冇問題。但係,我都有弱點,就係我太心散,成日都會想搵好多嘢搞。所以,我亦都只能夠每年搵到1,000,000或者2,000,000 ,我好少可以一年搵到10,000,000。

今日我單日贏了30%,絕對唔係最勁,我亦都唔相信股票有長勝將軍,終有一日我又會輸一鑊勁。係呀,「又」呀

不過拉長線黎睇,我嘅股票能力應該遠在平均之上,跑贏好多基金經理,財經演員就更加唔使講,完全不值一提。因此,我預咗會俾人攻擊,唔係因為我勁,而係因為我廢,但係比我垃圾嘅人更多,所以我難免要中下箭,呢一樣嘢我都預咗。正如壹傳媒單嘢,或我送花比葉劉化解咗一個港台嘅干戈等,好心做好事依然會有人屌,我慢慢睇得好化,百屌成材,屌到有免疫力。人不知而不慍,不亦君子乎。Sorry,我唔係君子,我係一個仆街,呢句用得唔係咁啱

吹牛皮吹左咁耐,我唔係想強調自己有幾勁,相反,我係想講我嘅賺錢能力實在太唔足夠。呢幾年,即大概從2017年之後,我對搵錢冇太大慾望,成日覺得夠洗就OK。又要再強調一次,可能快踏入30歲,好想趁老之前盡量做多啲嘢,我養活自己我OK,但係我做唔到更多嘢。

講一個小故事。

中學嘅時候我係劇社演員,大學我亦都係劇社嘅一份子,但係由於高手太多。到今天,不少莊員依然在戲劇圈努力,而我,當然一早收咗皮。

疫情之下,大家都知,娛樂圈、電影圈、話劇圈全部仆直,我啲莊員都捱得好辛苦。最近其中一位中大舊友傾偈,大家都有心想拍本土作品,甚至想拍一啲好似《夜更》嘅作品。以我嘅資金實力,我幫唔到太多,我唔係林建岳、古天樂或者洗米華,我覺得佢嘅理念係好嘅,佢想拍劇嘅心我係好想支持,但係我能力真係做唔到太多。

再講多一件事

兩個禮拜前我蘋果日報文章提過,我希望做兩件事。

第一,繼續做我嘅獎學金,不過今次有啲唔同。我希望同學要學拜登咁樣Strategic Patience,唔好爭一時長短,不要再同學校或者保安衝突。我希望止息干戈,所以做了個獎學金,但願可以俾少少經濟誘因佢哋努力讀書,出去exchange體驗外地生活,而不是繼續對抗

第二,我希望製造一些就業機會,幫助年青人。現在我構建緊團隊,有兩個全職,兩個兼職,三個是來自中大。所以,你會見到我社交媒體出post,同我平時講嘢嘅語氣有少少唔同。如果可以的話,我想繼續擴充我嘅團隊

講咗咁多嘢,我想講嘅係:正正就是因為我實力不足,所以我只能夠將我的經濟、商業和金融知識變賣。必須有一個模式繼續運行落去,我才能支持一啲好嘅理念,例如幫我嘅朋友拍一套好嘅作品,繼續營運獎學金,或者幫一啲因為疫情搵唔到工嘅大學師弟妹盡展所長。

呢一樣野,係Dream Law和Jasper Law間接點醒我。當全世界不再承認「香港製造」時,楊立門淨係識得叫救命,哭喪,但羅氏兩兄弟唔同,佢哋依然相信努力揼石仔可以做好「香港製造」,順便引入更多年輕人幫香港製造行業注入活力,同時產生更多技術交流同埋就業機會。呢兩條癲佬搞搞吓,好似真係做咗少少苗頭出嚟

我欣賞佢哋呢個理念,所以我嚟緊同佢哋都會有合作,新年前我甚至落場睇工廠,嘗試參與本土工業。不過,本質亦一樣 - 首先,我要有商業模式,我要構建團隊。

係呀,我作為一個金融人,應該要流連雪茄鋪,不過而家我去咗群廠佬。

我諗大家會關注我,對我產生好奇,就係因為我同一般金融人有少少唔同。

我都鍾意錢,我都銅臭,但係相對對我冇太強勁嘅物質慾望。我當然買得起法拉利、瑪莎,亦供到樓,但係我從來冇呢啲追求,我係連錶都冇一隻。除咗為食之外,我真係冇其他太多物質慾望。我上年八月贏到錢,第一件事都係捐咗去做獎學金,我亦都唔志在,多10萬蚊同少10萬蚊對我生活真係冇影響。但係如果有同學仔收到獎學金後解決到燃眉之急嘅話,對成個社會整體嘅utility似乎都係好。

無欲則剛,當你減低自己物質慾望嘅時候,你就可以做到好多嘢,成就好多嘢,甚至乎,間接幫到好多人。

我能力實在有限,但我亦都唔甘心淨係養活自己就夠,我暫時諗到要做嘅,就係橫向延伸我嘅知識、經驗同能力,嘗試喺訂閱產品落手,做好呢件事,然後再慢慢擴展可以做多啲本土工業,支持一點創作理念etc......

住靚屋,有架法拉利,買名牌請司機,喺我眼中係一啲都唔有型。如果我視呢啲物質需求係人生目標,咁我同普通喺中環一個招牌壓死幾十件嘅金融民工冇分別。我要強調一次,我相信資本主義,我唔係聖人,我都銅臭,我都會賺錢,但係我賺錢嘅目的唔係為咗買名牌住大屋買靚車。我目標係再睇遠少少,我想成就多啲嘢。唯有成就到多啲嘢,咁樣先至活得痛快

講咗咁多嘢,最尾一定要學蕭生咁賣廣告:

想知多點金融投資,美股港股的學問,可以訂閱我《金融經濟精神食糧》

即刻貼倉
葉朗程都係佢?
唔奇,葉朗程用Fortune Insight鬼鬼地
渾水會share葉朗程啲野
又唔認自己係財演
At the end 又係賺夠先 so call 可以幫到手足
既然係咁點解唔眾籌直接幫 要養肥你個財演先
你唔做舞女我邊有錢 我冇錢點養你呀
佢facebook日日都出姐姐,出到over左
好煩,unfollow左佢
買number其實都ok既 畢竟咁多隻股好難留意得晒
最緊要買之前自己思考吓先 而唔係直接跟住買
同埋要搵個有料既買
其實想即炒冧把
蘋果何車已經相當唔錯
而且佢好多係計完好撚平嘅
叫人博反彈
哩啲相對上downside應該較有限

美股咪跟英sir ark 希少

睇完自己再做功課
使鳩個個月俾幾千蚊咩
成件事logic都唔通
係炒得咁撚勁仲使鳩靠收錢嚟做善事
無計啦 包裝黎既姐
你估渾水哥真係想幫人咩
下個po要改過個名
同埋依家睇fb comment好多人醒水左
有d人直頭貼佢倉出黎
好事來,財演扮黃扮幫手足要人人喊打 !
連登呢個po應該點醒好多人
出名炒股班人即係邊d
Well done !
unfollow 財演 你我有責
終於有人醒 一齊推post救多d人
Btw 下個post名可以考慮下 @感謝渾水哥讚嘆渾水哥”
其實佢本身應該可以繼續昆下人

不過佢喪del comment之後好多人會醒覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞