[LIHKG] 粵語配音討論 (20)

997 回覆
12 Like 2 Dislike
就係喺個group成日鬧viutv果條仆街
我懷疑佢其實係澳門五毛狗玄學大師詹惟中嘅真身

就係佢
嗰三個要再上堂,唔知係咪同之前藝訓班揀配音嗰班一齊train過先
原來我冇睇CCTVB有幾5-6年
雖然配音員會好無辜,但都唔可以因為咁而睇CCTVB。
要支持配音員
不如支持自由身嗰班好過
冇記錯佢哋唔少都真係黃
同埋睇cctvb固然已經係仆街
有啲人真係為咗睇配音,而去睇cctv

TVB配音fans到底系:

鍾意系TVB工作既配音員

定系

鍾意做配音工作既TVB藝人
我會覺得係由細到大o既習慣。
我都有一排好唔喜歡自由身配音員,尤其經歷過cable果啲超慳皮配音。
完全覺得差CCTVB同CCATV 幾皮
自從妖台開台後先多啲接觸自由身果班配音員。
睇佢哋平常言行
應該係第一個
以前有線同Animax真係好慳皮
妖台觀感上好過以前五六個人配晒成套
本身都覺得自由身啲片音質太差,但上年開始CCTVB戴罩之後就完全無分別
雖然拎CCTVB鬼滅demo嚟比對自由身嗰版嚟比有啲唔fair,但睇得出大家寫稿邊個自然啲
我覺得粵配無分平台,唔應該盲撐/盲反任何一邊,仲用出面cctoy嗰套二元對立,話因為佢藍佢黃就唔睇其實好無謂
對,所以我係抵制個台唔係配音員
陳欣除外
《聲之呼吸》J2《鬼滅之刃 竈門炭治郎 立志篇》聲優選拔企劃結果公佈
《聲之呼吸》J2《鬼滅之刃 竈門炭治郎 立志篇》聲優選拔企劃已完滿結束,經過觀眾嘅踴躍投票,終於選出《鬼滅之刃 竈門炭治郎 立志篇》共8個角色嘅配音員名單,以下聲優係100%根據民意選出嚟,可謂實至名歸!
竈門炭治郎 曹啟謙聲演(得票率為41.1%)
竈門禰豆子 成瑤孆聲演(得票率為45.2%)
我妻善逸 陳灝瑋聲演(得票率為44.4%)
嘴平伊之助 黃啟昌聲演(得票率為41.1%)
富岡義勇 李致林聲演(得票率為43.1%)
胡蝶忍 黃昕瑜聲演(得票率為48.6%)
產屋敷耀哉 雷霆聲演(得票率為50.5%)
鬼舞辻無慘 蘇強文聲演(得票率為50.3%)
相信大家一定好期待欣賞幾位民選聲優嘅演出,記得留意節目公佈播出日期同收睇《鬼滅之刃竈門炭治郎立志篇》喇!
#鬼滅之刃 #配音 #聲優 #J2
我覺得咁配嘅話
水平未必高得過自由身
流川,木村,果三個男主拎去做柱同上弦仲好啦。
至於豆子就睇你想聽邊個呻吟。
呢個唔係我心目中嘅配音組合
不過無論點都好,我都會睇一睇先
至少我都要睇完,先可以公平評論兩個版本嘅高低
我覺得同自由身比點都會贏

反而係諗無記最好嘅組合有99分嘅,咁呢個組合係70分左右。但其實夠贏。
呢層未必
自由身我覺得都至少有80分
劇場版經過融合之後,我就覺得有85分
今次cctvb真係未必有機會贏到
可能我覺得自由身個炎柱配得太傻仔,所以扣晒分。
動畫嗰陣係麻麻地嘅
不過劇場版佢都已經有進步

所以其實班配音都真係承受好多壓力
好撚多傻西攻擊佢哋
大台又未播,得8個角色點判斷到成品如何
所以咪要睇下先
李凱傑 兩個角色都唔中
德仔都唔中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞