[LIHKG] 粵語配音討論 (20)

997 回覆
12 Like 2 Dislike
可能係配音公司問題?
你地有無呢個感覺 我覺得好明顯 以前係亞視睇網球王子直頭有啲對白都聽唔清楚佢講咩 又無字幕 睇得好辛苦
網球王子就一定差,出自CABLE平價外判之手,佢地要77台開台堆MIXING至叫做好返啲。
係呀 ViuTV幾時話過自己係黃台㗎
77台改咗名之後啲時事節目唔係藍咁簡單 直頭係紅嘅 背後嘅Cable新聞轉咗高層之後唔同晒
---
今年嘅央視春晚除咗喺港台電視33(央視一台港澳版)直播 香港開電視都會轉播
舊年喺翡翠台播放節錄版嘅無綫梗係唔執輸 索性利用J2實時轉播
港娛不惜犧牲支持自己嘅黃營觀眾 喺ViuTV嘅九點半時段播放撐警合拍劇 唔知會唔會沿用中國好聲音嘅做法 到時喺ViuTVsix播央視春晚呢? 拭目以待
認同以前覺得ATV啲聲唔清
呢個亦都係上面有位CHING講點解有人會覺得Tvb配得好過自由身

與其話自由身配得唔好
我更加感覺係後期混音做得差
以前Cable同ATV總係會有啲時候 首BMG仲大聲過啲人聲
MIXING問題呢啲係好多一般人唔會知/留意嘅問題就將責任歸咎於ATV/自由身配音員身上真係好無辜。
佢地最自打咀吧係其實TVB係超多配音員由ATV出身,喺ATV時候就覺得差,去到TVB時候就有突飛猛進嘅進步。
今日我生日
生日快樂呀Ching
十幾年之前,嗰陣我先開始睇粵配動畫
嗰陣我都8,9歲
生日快樂
生日快樂生日之後就過年
樓主生日快樂
J2高峰期星期一至日夜晚都有畫睇,有時仲有兩套。
有咗賽馬之後食撚屎
係囉明明有85台,點解仲要霸佔j2咁多檔期?仲話j2係年青人既台,有幾多年青人睇賽馬?
見到賽馬我就轉台
當年J2播馬係唔係簽咗5年約?
cctvb有冇打算轉返賽馬去85台?
馬會俾轉先得架,家吓84晚晚播電影,由新聞部掌管既85就六日直播足球賽事,只能J2硬食
最慘係777批咗俾馬會下季開始新增14日海外馬,仲話容許本地馬抖暑期間播海外賽事
https://racingnews.hkjc.com/chinese/2021/02/03/%E9%A6%AC%E6%9C%83%E7%8D%B2%E5%87%86%E5%85%A8%E5%AD%A3%E5%A2%9E%E5%8A%A014%E5%80%8B%E8%B6%8A%E6%B4%8B%E8%BD%89%E6%92%AD%E8%B3%BD%E6%97%A5%E4%BB%A5%E5%8A%A9%E6%89%93%E6%93%8A%E9%9D%9E%E6%B3%95%E8%B3%AD/
港台31台有光之美少女 甜蜜天使
係我都見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞