[LIHKG] 粵語配音討論 (20)

997 回覆
12 Like 2 Dislike
之前有兩套動畫電影
一套有ian,一套就有edan
都冇佢配得咁差
我估最大原因係viu未有自己配音班底,基本上仲係外判緊
如果班底夠大的話應該可以好似以前大台咁,只係差兩個禮拜就有粵配新番動畫睇
雖然超人同拉打粵配都已經算夠貼同埋無配埋d音效聲d膠野先
咁就揀李致林
配音情感最好同自由身版完全相反
例如CCTVB配到好粗魯,自由身版配到好溫柔
咁就易有話題

不過我覺得唔好對viu咁大期望,兒童時段連字幕都慳
所以其實唔明揀人嘅準則係咩,炭治郎明明有更好嘅人選又無俾佢哋試
聽完
其實李致林配得最好,較弱勢
其他兩個走去做柱好D
電影一炮過,死執都捱到。

劇應該至少十幾集,點執??
所以新人差差係係學圍嘔,襯前輩圍嘔嗰陣喺錄入房同panel分別聽吓人哋用咩音量幾多力去配,同聽過MIC後嘅效果
而電影同電視收音嘅set-up、收貨標準、幾多時間俾你NG、mixing 人工/細緻度都差好多皮啦
配音唔係跟原聲copy and paste咩?
唔應該為咗做分別,而專登做到唔同

揀人嘅準則=話事人嘅口味、邊個紅、平時都擔開戲嘅人、最唔會出大錯嘅人
係就買埋咒術配啦,鬼滅我諗佢因為第二季出所以先買返黎再播,跟手直接播埋第二季就最好
冇可能啦,大台連住播GE話,OTT版權搵阿水要
買埋放係mytvsuper播掛
陳樂民 同哥哥 陳廷軒 把聲有9成似🙄
(No offence)
從來冇聽過 東京 富士 朝日 TBS NHK 要有自己配音班底

香港配音員到死都冇資格有日本聲優待遇 / 地位
其實日本聲優得紅果班好境d,
其他絕大部份收入應該少過無記最平果個。
大台最平都唔會平得去邊,又未有新人入嚟
日本聲優(aka怪物):
古谷 徹(靑二)
池田秀一(俳協)
井上和彥(B-Box)
三石琴乃(ARTSVISION)
林原 恵(ARTSVISION➡️Woodpark
宮村優子(ARTSVISION➡️JAE)

翡翠台配音員工:
林元春(電視廣播有限公司)
蘇強文(電視廣播有限公司)
梁少霞(電視廣播有限公司)
招世亮(電視廣播有限公司)
鄭麗麗(電視廣播有限公司)
郭志權(電視廣播有限公司)
日本當配音係藝能界一份子
香港當配音係打工仔
我睇過套嘢
姜濤根本就唔係喺度配音,純粹只係講嘢
連一啲配音基本技巧都冇
anson lo都好過佢
不過睇死班鏡粉幫佢死兜爛兜
其他嗰啲反而慢慢入局
見到facebook成班戇鳩仔喺度討論cctvb版鬼滅就好笑
真係好想起曬佢哋底
無奈CCTVB盲粉、踩自由身L就係主流
呢啲都已經係小事
為咗睇配音而去睇cctv先至係大事
咁代表佢哋唔係藍絲五毛
佢哋直情係大陸狗
https://www.instagram.com/tpongjames/

希望大家可以招呼下佢
我考慮咁放佢上阿囝搵老豆老母
而家好似話有三個新人?
乜水,要洗眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞