[LIHKG] 粵語配音討論 (20)

997 回覆
12 Like 2 Dislike
鬼滅似係黃VIU一直只買OTT版權,電視播映權一直無人問津先俾TVB買到嚟播,不過如果唔係轉管理層TVB都應該唔會突然咁有興趣

至於Viutv只能講佢買到無片好買,又要填兒童時段先喺咁買其他電視台買過嘅片
viutv太注重韓劇同自家綜藝節目
mirror同error成為佢哋鎮台之寶,梗係用到盡
所以令到佢哋已經唔係好著重動畫

同埋而家啲自家劇同埋綜藝咁多人睇
viutv梗係繼續行返呢條路
同埋黃viu啱啱配鬼滅果陣時
明明嗰陣已經造成迴響
cctvb係無動於衷
係一直去到3月志矮同祖藍上台之後
佢哋先諗到方法應對
不過我計過,宜家cctvb重用返配音
救就救佢哋唔到㗎喇,但係至少可以苟殘延喘
再俾前朝玩落去,TVB配音組實摺都似,雖然而家都係吊住條命,但起碼真係有番西片同多番動畫配先
今次係J2五年來第一次星期一至五播動畫
睇嚟想行返之前嗰條路(而家凌晨播番動畫,下午時段都可能會恢復)
要知道,J2其實就係要播返呢啲嘢先多人睇
唔知之後會唔會恢復喺J2播返美劇

不過我都好想知,究竟cctvb仲買咗乜嘢動畫
唔知會唔會真係播返啲呢一兩年D新番

同埋而家now個處境都幾麻煩
不過如果佢哋真係做到轉型,以網上平台做到粵配動畫嘅output
咁樣都係可以對cctvb做到威脅
若果VIUTV真係行返舊路,只會永無止境係咁蝕錢。
16-18年連黃金時間平均收視2點都冇,仲衰過J2。
到而家KEEP到接近3點,你係VIU都冇可能行返舊路。
我應該講短期內扮下想吸引後生巿場谷返J2。
但可以KEEP到幾耐都成問題
傍晚時段可能微啲,J2仲有好多外購劇存貨
下晝就其實星期六都間唔中播動畫,唔知播完WAVE之後仲keep唔keep住繼續播動畫,雖然個時段本身都係拎嚟交數碼台首播青少年節目時數
viutv果3點只係計電視
如果計埋個app,我覺得有6點都未止
上次播大叔的愛嗰陣,總收視應該有10點以上
viutv一出mirror,cctvb根本就冇辦法應對
cctvb都仲有好多日劇
係韓劇差唔多最紅嗰啲都畀now買曬
不過而家佢哋都係不停咁重播緊
cctvb要晒TBS日劇,但Viu/Now同晒韓國電視台簽約,大包圍晒啲韓劇
所以cctvb之前直頭唔入韓國迷你劇,因為買親唔係伏就都收視差
係上年開咗K-Club之後先搶番有線買開嗰檔tvN韓劇先好啲
但又要清咗啲伏劇,唯有將2130韓劇變1.5小時
不如諗下cctvb應該搵邊個配鬼滅好
唔知今次佢哋又會唔會搵60個配音配
配音組都係得50幾人
我估炭治郎係李安邦 彌豆子係柚子
不過大台而家咁缺少年聲,配鬼滅其實都窄窄地
我覺得搵返配四月果個仲好
把聲更加襯佢
兼就一定架啦 問題係兼幾多嘅姐
想柚子配蝴蝶忍
我想yan bb配多D
有馬公生?黃積權。

反正日本個配音都係一樣
佢又配得極好
少年聲大台選擇唔少嘅
之前偶像夢幻祭44個男角咪一樣照配,兼咋嘛
偶像夢幻祭計埋外援鄧港文都用咗22個男聲(其中有19個配咗高中生),只係有啲嗰樣太細直接用女聲去頂
cctvb竟然叫班觀眾公投邊個配鬼滅
點解要咁做
C君上台之後扮曬有民意
有冇得睇下有邊個揀
阿銀除時又配五六個角色,豬頭、炎柱、盲佬、無慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞