[LIHKG] 粵語配音討論 (20)

997 回覆
12 Like 2 Dislike
想問下呢度會唔會有人有《超神傳說》嘅粵語版呀?

好期待
其實不如好似tvb戰線嗰班人咁
去佢哋個粵配fb group洗版
唔知得唔得
我又覺得唔洗去到咁盡
但我覺得呢班人其實同五毛藍絲冇分別
tvb戰線班人日日喺度抵制tvb,呢班人就喺度倒米,喺度繼續睇tvb
佢哋所做嘅嘢,都係延長緊tvb嘅壽命
咁咪嘥曬tvb戰線班人嘅心機?
我覺得應該要趕盡殺絕
同埋盲反chole ge人
應該係acg secrets班人
其實你係咪想TVB解散配音組 等相關嘅配音員變晒做自由身? 我自己覺得咁做會增加配音員合作嘅機會 會擦出更多火花

好老實,自由身配音員有人講過出面配1集咁多年嚟都無加過價,就嚟連午餐都食唔起。cctvb之前自動流失咁多人有幾多出面仲有好多曝聲率真係十隻手指數得晒,佢執笠或者摺埋配音組我肯定好多人直頭轉行
TVB蝕到空虛 解散配音組唔係冇可能發生嘅
到時自由身被壓價嘅情況就更加嚴重

咁你哋又做乜鳩屈魯生奶共
如果冇佢,香港樂壇同綜藝一早死撚咗啦
ViuTV與湯唯前經理人合作,力推港產偶像出國際,姜濤將被重點推介
https://lih.kg/2481338

我share呢個post畀佢哋睇,證明魯生重視本土市場
佢哋竟然話魯生奶共
我實在忍唔到佢哋
佢哋睇cctvb就得
我哋撐viutv就唔得
呢個我都認同
但都唔知有咩辦法可以提升配音員嘅待遇
你撐ViuTV冇問題㗎 都係嗰句 唔好神化ViuTV佢
我英第三季去咗黃viu
睇黎tvb棄咗我英坑
我知有時viutv的確係衰過人
又成日停播動畫
但係話魯生奶共,真係毫無根據
東東都已經離開咗cctvb
ViuTV投放好多資源去養大兩隊男子偶像組合 係好事嚟
但係因為咁而買少好多新動畫 仲要”執大台二攤”
對鍾意睇粵語配音動畫嘅觀眾嚟講 缺乏新鮮感之餘亦會帶住偏見去睇ViuTV版配音 對配音員嚟講就梗係唔公平

至於舐共 唔知ViuTV購買中國製造嘅動畫算唔算係舐共呢?
星期六下晝播緊嘅熊熊樂園就係中國動畫嚟
OTT可以有好幾間,佢想買可以買,不過加番檔先啦,星期六日嗰時間拎嚟清日韓劇(大把貨
東東直頭半退行狀態
雖然我唔係好鍾意佢配廢久
王祖藍話會加返多啲動畫喎,大家點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞