[LIHKG] 粵語配音討論 (20)

997 回覆
12 Like 2 Dislike
做得黨媒都會跟返港共嘅手法做事 唔係點接軌
而且搞呢個19選舉都只係想玩下關公 懶係同班配音fans connect
都係勿認真
自由身版我覺得配得好好
完全唔會輸蝕比cctvb
不過我覺得如果cctvb正常搵人配嘅話,水平都唔會差
但而家搞咁大壇嘢,我就真係有啲懷疑個水平
如果佢係真心想搞番好配音
應該畀佢哋多啲交流
合作先至係最好嘅方法
唔係好似而家咁,仍然係一台獨大
唔會投,覺得好似玩嘢咁,唔明點解fb咁多人留言討論。
我都唔會
呢啲嘢,應該畀返導配做
得佢哋先至最清楚搵邊個配音最好
我覺得其實已經決定好咗 分分鐘配緊
係fb group班人咁認真 以為自己真係有得左右大局
即係假公投
不過fb班人咁撚弱智
真係以為自己有得左右大局都唔撚出奇
10月尾出街,一星期播五至六集,為咗呢啲gimmick野搞到10月先開始配嘅話,真係唔搞好過搞。
吓?
一日投一個角色?
話咁易就miss左
FB大把人成日質疑導配揀角色嘅標準
應該每日都可以投一次
唔係一個角色 係套野d主角
咪係
配音員都唔撚際啦
不過配成點都係等播出嗰陣先至再評價
我睇就唔會睇㗎啦,留返大家評價,但只係替配音員不值啫。
上年年尾至今年年頭縮到冇野配,冇劇/冇動播,之後就極速清,連90分鐘劇檔都出埋。
換完管理層又入一大堆動返嚟播,每日時間都係咁多,天地更一定出現返,唔係點應付到9月/10月堆新動。
真係怕佢地捱到殘晒。
多劇極都多唔過以前有日韓劇台啦,最高峰連埋J2一個禮拜成7套日劇
韓劇本身佢哋配開原裝版,只係J2會重新cut過,所以佢播1個鐘定90分鐘,對配音嚟講都無分別
雖然都係,但係而家配音組少咗人每人啲更應該都密咗ge。
大家信唔信公投名單係呢班人
跟住真係做嗰陣D配音同個名單唔同
咁又應該唔會做到咁肉酸嘅
不過每個候選人實際有幾多票 就得tvb先知
其實做得出都唔出奇
反正cctvb都係厚顏無恥到極點
如果真係咁有冇得用商品說明條例告鳩佢
會唔會買埋咒術? 諗唔到邊個啱配五條悟
套台劇D連登仔話配得唔係幾好
咪出事喺 DIXON 姜濤身上,PINKY就唔夾個角色。
其他配音員配返就冇問題。
不過出事果啲係主角先大問題一。
所以搵藝人配音通常都好大風險
不過姜濤都真係冇乜配音技巧
自己配自己都畀人屌
本身MIXING已經差,好明顯姜濤佢地係分開配,到佢地同配音員啲聲MIX返埋一齊時搞到個距離感超怪
再加埋冇技巧就死上加死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞