[LIHKG] 粵語配音討論 (20)

997 回覆
12 Like 2 Dislike
好少見31播日本動畫
幾時做?
仲以為係播甜密天使
本身讀咗中學之後已經少咗睇電視,有次喺電視聽到阿V配花咲蕾,跟住上網死揾爛揾都要揾到呢輯光之美少女嚟睇
v+judy+yan
有無賽馬都阻唔到J2搞死自己
新年重播華仔舊戲真係吹撚漲, 好似早一兩個月先係81台播過
乜撚日韓電影都無食撚屎
[支持本土配音員]黃viu有《鬼滅之刃》粵配版!
https://lih.kg/2403478
原本又話播綾瀨遙同坂口健太郎套星光奇遇結良緣
仲有Chloe
我想講蘇強文把聲直到而家都係咁好聽
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1546286775576933&id=563526420519645

好多配音都估唔到
同埋好多都炒咗車
不過配音陣容真係好撚強
同埋最重要嘅係
佢哋唔撚播嚦咕嚦咕新年財
新年最應該播嘅戲又唔撚播
我其實未睇晒,不過估唔到係有黃瑩瑩,佢冇做大台後真係冇做過自由身。
我反而都估中好多,除咗堆新人
佢離開咗cctvb之後開咗個youtube channel
不過佢嗰個角色我以為係kitty配
可能真係唔認得班自由身配音
不過咁都好
即係代表香港配音界其實都有唔少有實力嘅新人
而家把聲有少少老了
06年嗰陣把聲最好J
連美女廚房佢都配得好搞笑
真係好勁
60名配音員完全唔兼角
連大台大都做唔到
乜呀,有兼啦
阿WING 羅婉楓 兼有名角色
有幾個兼配ge
但係已經極少
幾乎大部分主角嘅配音都係一人一角
呢個已經好撚勁
亦都睇得出,香港配音業都仲係有未來嘅
係喎 Sorry冇留意

不過以自由身嚟講真係好勁
真係冇點試過一套由自由身配嘅動畫可以咁少兼角
真係好值得支持
Eva 新劇場版 粵語邊個台負責播/錄
比起77/99 今次用多3倍人,最重要係有人科水。
若果你有留意VIU上架木村果堆舊日劇,1套有20個配音員都還得神落。
係ENGINE 多角色先多人D,悠長假期/戀愛世紀16個配晒一套
仲要呢套係大作
但係整體評價都係唔錯
至少個個都話配得好有心機(盲反嗰班撚樣就咪理佢)
證明自由身配音水準其實絕對唔低嘅
肯畀心機嘅話,絕對唔會輸蝕俾cctvb
我覺得tvb以往既優勢係能夠以舊帶新。舊人配主角,新人配小角色,新人慢慢配多啲,觀眾可以慢慢留意適應,所以一直都覺得tvb既配音好親切。

其實呢套都係咁
我見過配音名單上都好多新人
似乎都係畀一啲經驗較多嘅自由身配音帶住佢哋
等佢哋吸收經驗
今次孤獨的美食家sp招世亮接替朱子聰配井之頭。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞