「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
專門學校比起語言學校係遲D,

但一月尾仲未截文件咩
北角簽證中心都因為緊急事態宣言停左新既簽證申請

要等日本果邊解除左之後先再知
諗住佢會開返入到境先預約定咋,所以都會上網改返21/3後
如果揀左讀一年以上書就未必趕到wh個限制不過wh係咪多數工都要有一定語言能力,結果都係要讀書先
唔洗 大把外國人去日本wh 都唔識日文
唔夠時間咪wh完先讀書囉
開定新Post, 方便繼續討論
https://lihkg.com/thread/2436489/page/1
我覺得體驗工作文化, 識日本人, 識多D朋友就一定係WH
但如果真係想學好日文, 咁一定係讀語言學校
如果你無日文底直接去做WH 可能都係做一些唔洗用日文
或者唔洗點同客交流溝通既工作
搞學校文件等咗好耐,武肺到到都wfh出唔到證明,搞到一月尾先齊料交上去
即係巴打你銀包夠曬脹
番工同打工差好遠喎
中文望落好似一樣但日文字面都唔一樣
一個係社員 一個係アルバイト
一定要搞清楚,因為工作簽係唔打得工
所有在日既中文PAGE 講既「打工」,一定係講緊バイト
バイト你做滑雪場農牧場民宿温泉旅館呢啲,周圍同事都係バイト,都係外國人,日本同事都會比較習慣同外國人相處,遇到閪工作文化既機會50%到。
正社員講緊多數OFFICE 工,有年功序列,你啲同事係競爭對手黎,你要顧慮你既career path等等,日企閪工作文化100%MAX。
「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (4)
https://lih.kg/2436489

係時候執齊野準備過隔離po
日本打工人工一般大約幾多
夠做啦
基本1000羊/hr 視乎地區+-10%
唔計飯鐘
wh 會另扣20%
有冇巴絲搵緊grad job
我都想搵 但正常應該唔會請外國人架?
好想8月前開番旅行
但應該都無可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞