「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
就算你只係放棄左入境個本
其他個d
人地都有方法知
等到變番隔離14日先番啦
21日真係好難頂
我諗我都會係咁
grammer會話都差
張N2都係好彩合格

唔怪之得樂天多左咁多賣淘寶既鋪
大手先會比到多錢+bonus派
不過今年咁樣除左amazon/樂天都唔會派到幾多

有朋友過左去幾年 佢都係做開大手
加埋bonus都有差唔多500萬円一年
佢話要再上再升就要好博又要埋堆
佢就唔係咁鐘意
但點都夠生活既 最少租屋都平左截(佢唔係都內23區)
退休我都想去北海道
起間屋要大窗冬天日日望住出面落雪好正
有咩就amazon prime同fresh算
已經買左4月機票 同酒店
希望到時會減
有樂天 Amazon 唔洗出街都生活到
係正既, 最緊要環境夠靜, 吸收下靈氣
其實今年仲會唔會開wh俾人申請?
早排上網睇過好似上年第二期都無出結果,今年係咪直頭暫停左?
本身上年已經想用wh去,點知過左一年情況好似無好過咁,過到去又怕搵唔到工,唔知堅唔堅持落去好
好似不嬲都好多
日文 ちん=陳
可以照用啊, 打到出黎既字就OK
我都等緊消息今年再無wh就用留學簽算
原來咁多人想去日本WH
見香港個申請人數仲少過個名額仲以為冇人想去日本WH添
其實要過下先知自己岩唔岩簡單生活
由其北海道鄉下真係好荒蕪,做過2個牧場都係無屎渠
另外關於雪呢點我發覺好多香港人都對雪有好奇怪既fantasy,日日渣車出門前都要剷雪先上到車,屋頂積雪過多會連門都開唔到個時,你就知有幾唔想見到雪
寒い、雪だ!
大家好,我想問下各位有關日本留學既野。
我自己就23,早兩年讀Asso讀到一半quit左,之後就渾渾噩噩過左年半,上年年尾開始番緊份牛工,依家人工20k到, 之後過多1,2年應該有30k。
咁我屋企人呢期係咁叫我去日本讀書(早幾年自己有講過想去 之後考左個n3),佢地就話頭一年既錢包曬,住宿,生活,語言學校。 咁我又真係有少少心動,但依家既生活亦尚算穩定所以自己仲好1516、所以想問下各位經驗者對去日本留學既一啲重要注意事項同考慮可以比啲建議我,お願いします🙇🏻‍♂️
唔洗念,去留學
無咩幸福得過有書讀同有人比錢你洗,你有哂2樣。你過2年揾到個30k 讀完都仲會揾到什至更多
我想問下,要等幾耐先可以打工
我覺得政府要Check實Check到既
不過係的確少人係"收埋左外國國藉"然後成功入左日藉既。
我淨係諗起去北海道旅行個陣, 成日冼黎冼去, 好易趺親
跟住自駕遇到雪崩成條山路無左
咩叫等幾耐先可以打工?
你入境時交張"資格外活動許可申請書"之後就已經可以番PT
的確""少人
留學簽真係plan B,但諗落始終唔想再讀書同使多舊錢
啲學費用黎做生活費好過
但經agent直接喺嗰邊揾到工又好難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞