「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
樓主讀完書可以點長居日本?
揾工拎工作簽? 定 投資簽?

識幾個人 日本讀完書 揾唔到工最終都係要番黎
有幾個人本身拎工作簽打工
因為武肺下佢間公司 cut人手被炒,最後搞到要番黎
其實點解會搵唔到工,係唔啱做定係無人請
見勁多人都話讀完搵唔到工。。。
但我自己會讀埋專門,應該易搵工啲?
開公司, 搞經營管理簽證,
其實好多人都係行依條路
咁當地專門學校/大學畢業搵工一定會易D既
而家揾唔到工/被炒主要原因就係武肺
以前揾唔到工可以係有各種各樣唔同原因
可以係冇學歷、可以係冇一技之長 可以係日文唔夠好etc...
讀完語言學校 只係日常溝通好左 但如果你冇學歷冇技能冇專長 都只係可以揾d普通服務業/餐飲業既工做 見好多人都係做服務業一係酒店 一係做不動產... etc
如果你有特別專長或者香港係做開it ,可以試下揾番相關既工既。 it 都有幾多外國人做

Btw 最好有大學學歷, 聽講好似話有大學學歷 相對容易d拎到工簽。

你讀埋專門既話 我諗你揾番你個科專門既工 應該易掛。 不過日本打工人工唔多 計番應該得香港萬零蚊咁上下
之前我都係日本生活過,日本生活的確唔係想像咁易, 加油💪🏻
有冇話開邊類? 有冇咩idea?
我都諗住第時有可能又拎投資簽開公司搞管理簽證番日本,
但冇咩idea
番日本打工就不了
其實好多範都想搞,
初步都係搞Hostel先, 自己鐘意依樣野,
穩定左就會開始試玩其他, 網店, 運輸, 餐飲咩都有機會試下
不過我唔係睇錢, 對賺錢冇乜興趣, 夠生活就OK

其實日本打工係咪真係咁差我未試過真係唔知,
不過近年係咪應該多左外資公司會比較好做?
對賺錢冇咩興趣

人生贏家
明白,本身香港有一技之長
但聽人講去到日本會唔承認
所以諗住讀完語言學校再讀專門學校重新嚟過
但我想讀果科,唔知請唔請外國人
大學就應該讀唔到,因為本身得中三學歷
Hostel好似都要幾多本下
希望啦,如果唔請就好你地咁講,試下搞經營管理簽證
定係佢意思係bnb
我自己唔鐘意日本個工作文化。
同埋最主要原因係打份工人工低, 自己一條友生活都還叫ok, 但結緍養家生小朋友真係唔洗諗 我都鐘意日本動漫文化個d ,但起日本打工真係唔係咁想。

我見好多人都係拎投資簽證移居日本 搞民宿搞餐飲多。 但我自己又冇咩idea
不過都唔係現階段實行到 ,我諗最快都要等我將來幾年後拎到外國護照後先會再去日本生活。
唔知你係咩專長
但如果係IT 既話
我見好多香港人都去到日本做番IT
留學中介話 如果讀完日本語學校
但無大學學歷既話係唔會搵到工 唔會拎到工作簽係未真
唔係it
唔知
本身無學歷,我都係去搏一搏
唔係只係覺得有地方住再+ 2~3萬蚊收入其實已經夠哂, 係日本黎講
唔會話機會完全係零
之前聽d係日本打工既台灣人講,只係你有大學學歷既話 較容易批到工作簽比你。
見過有香港人得IVE學歷都一樣拎到工作簽
bnb最初係有諗過, 但研究過就知難做,
而且做bnb要申請到經營簽最少買幾個至十個單位,
如果唔係唔夠(數)
Go Go Go
上面又話普遍得萬幾蚊
我都想知日本係咪真係真低人工?
等4月
2~3萬 收入係日本黎講已經係叫高收入人士黎

日本普通大學新卒講緊廿萬頭月薪 未扣稅。
普通人普遍年收入得三百萬內左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞