「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
Mail通知都未有 中介話一有就sd比我
邊區學校
滯留咗係日本?
東京
唔知叫唔叫滯留,反正KEEP 住可以WH
可唔可以分享下點延
專門學校定語言學校
延左 2次, 2次都係話無機番香港
語言
好想去 希望快d有得申請wh啦
樓主多謝你嘅分享啱啱一個晏晝追哂你啲po同條片,但都有啲嘢想問多下
多謝你支持先岩
-------------------------------------
其實依個問題我覺得你可以問下學校,
如果唔係你可以試下叫屋企人/朋友入錢比你, 申請完
再過番筆錢比屋企/朋友就得。
仲之係申請個一刻Show到你有足夠資金在日本生活就可以
我諗冇咁死話一定要廿萬既, 可能十幾萬都得
btw 財力證明視乎番你讀幾耐, 一年應該可以少D
兩年就通常300萬Yen左右
女子月巴絲打
早排煲番你既日本懸案post,真係寫得好好睇
關東地區應該出哂架啦喎
日本WH 真心好開心,周遊列國咁隔幾個月去唔到地方玩,體驗一啲香港做唔到既工同文化,識左好多好多人,包括唔同國家既。
不過打工唔同番工,番工要對住啲好撚嘔心既工作文化,打工就算惡頂都最多係幾個月就 BYE BYE。可惜工作簽唔可以打工,得WH 同配偶簽先可以打工,如果唔係我每個地方都想玩耐啲
原來係咁唔該哂絲打
多謝樓主解惑,一時冇諗到問人借住過骨,另外想問多個意見
如果目標旨在提升日文能力同攞在日生活經驗,假設財力唔係主要問題,會建議wh定留學定mix好啲?
多謝G持估唔到呢度都有人提起懸案po就係隔左排冇寫又冇去日本實踐覺得差不多係時候要進修返日文
日文能力就一定係選擇留學打好個底先,差好遠。
錢無問題就留學啦
唔洗考慮錢咁就更係讀書啦
不過我都會建議 有得去wh 就去埋wh
個心態係玩同體驗為主,一年時間比你周圍玩,時間唔洗就住就住 趕頭趕命,。當你換左就勞簽/轉左永居,你有份正職同租屋綁手綁腳 就唔會再有呢種心態。
我果張都未有回音,報咗關東嘅專門學校,不過我一月尾先交文件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞