「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
仲未收到coe
睇hello japan 個talk
好轉學校都話半年先N4 一年先N3
教得咁慢架咩
以我為例 下個月開始學N3

我11月先開始上堂當時係教緊N5

即係5個月~左右,我自己覺得好快下,不過又無乜Chur 既感覺,好自然
當中仲要放左成個月長假期
我果間兩年由零到N1
N3到N1要1年3個月
應該半年就N4 我呢到算慢
今日東京329人 又升返
穿咗煲入管唔幫你續visa得不償失
I see
哎,因為好老實講 自己成績真係麻麻,依家仲要隔左dse成4年,真係驚曬多一年時間最後駁唔到上去.... btw 各位有冇邊間語言學校推薦下, 我屋企人搭關係就有間 迦南國際學校,想知仲有冇其他good choice 或 上面個間既相關資料,印象....
你果間

學生國籍比例

(2020年3月) 中國68%、越南18%、其它14% (台灣、韓國、香港、馬來西亞、印尼、柬埔寨、孟加拉)
68%支人
btw語言學校都要搭關係..
因為武肺,delay 加上好多人出走香港,啲位都算搶手 ,搭關係可以留位
我都覺China 太多,但唔係間間差唔多? 有冇啲可以推薦下
有錢就報得嫁啦邊使留位
想問武肺期間出發嘅巴絲
你哋喺出發前去邊到做檢測拎檢查証明書

我見日本要求張証明書又要有passport no. 國籍又剩
但我喺政府檢測中心做過張証明都幾簡陋下
比留學生既,loan既相對少(個人經驗)
本身諗住上年開始搵工
但武肺封關
搞到間間都email彈返黎話會考慮日本國內在住既外國人先
所以依家諗緊如果年底前冇咩好轉
諗緊是但報D野讀下年4月過去一路搵工
(N1 +1分合格過, 唔WH係因為之前已經去過1年)

但年底就30
要睇你apply咩獎學金
好大既獎學金加有分區既就會
無分區既,睇曬全國,無咩分別
揾香港日資 再轉去囉
已經返緊香港日資就兩年
Deadline係指4月個期??
關東地區同福岡県今日都批出左COE (報語言課程果d)
仲未交但有無問定交左既話可唔可以申請延期?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞