「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
諗唔諗住入藉?
wh簽
有分牌的
你愈高分愈易歸化
(年青 高學歷就是本錢)
少少難 至少考個jlpt先
然後當你做野都要寫報告
所以都要識寫最好
一係高度人才,一係簡易歸化
如果你完全無打算體驗打工,咁你可以一開波就揾正職轉工作簽。
如果想體驗打工,咁玩到visa 剩半年至3個月就開始揾正職轉工作簽。
留意番工作簽 係無得打工 (姐係滑雪場 農場牧場 民宿 呢類都唔做得)

同你調轉,我岩岩係日本申請左英國yms visa

打工黎講完全唔識日文都無問題,但正職黎講 唔識睇日文 應該無咩可能留,剩係面試個part 係過唔到
以為你去祖國5+1
同你同區,到時日本見
有機會,而且入左藉唔洗再膽心居留問題,可以做乜工作/唔做野都得

淨係想係鄉下退休
渣車我覺得Ok
想玩多一排先
始終yms 同5+1性質唔同
雖然我應該都會轉
日本都可以好悶 我覺得最緊要係識到好玩既人 咁悶既地方都可以變到好好玩
入籍要放棄晒原本所有護照 例如BNO
同埋好似話要改姓 改日本名?
介唔介意講下有咩原因揀久留米市?

利申:未去過,剩係知八女茶出名
40歲,N2程度

總係好想去日本生活吓,唔想七老八十先嚟後悔。

Search咗一啲麵包 菓子嘅學校,其實呢啲有無用?

https://search.tsk.or.jp/search/index.php#result

本身對整嘢食有興趣,但同家吓份工係完全無關係,亦無相關打工經驗。

其實係好想離開吓香港,日日睇新聞驚會痴線。難得老婆又話無問題,所以想過去試吓。

過去讀呢啲會唔會太癲?
我同你情況差唔多諗緊點走好
一方面唔想嘥咁多時間讀書,想讀日文夠溝通就算,但係又擔心無特殊技能好難搵工
想準備好啲先走,唔想去到手停口停,但係日日係香港搵錢好似浪費緊時間咁
40歲不如搞經營管理簽證
讀得嚟都40中
應該好小公司會請過40中既新人同仲0經驗
不如你去日本做返本行好過/搞經營管理簽證
你咁講似係會想番黎香港?
如果會番黎 當係去留個學無壞,半年又好 一年又好,我都識人係大阪學整餅
襯後生出多啲去玩 體驗下囉 老左有錢都玩唔陏
過30都已經難
日本大公司好鐘意請新卒 一張白紙慢慢train你。
越後生去個本錢越高

中年真係搞投資簽證移居日本仲好
入藉係要放棄國藉護照
如果你BNO入境就放棄BNO
如果你廁板入境就放棄特衰
如果兩本都用過(旅行入境)亦有機會兩本都要放棄哂。

改日本名係唔需要既,
因為漢字9成都有你中文個名
只不過可能有D字個寫法會唔同左
我未做深層Research 其實都係Up下,
或者去左北海道都唔出奇

我覺得久留米去福岡都唔係好遠, 而且作為二線地區黎講地價較平(雖然福岡本身都平) 但久留米會更加更加平, 岩我Design & Build Dream House
認同, 如果只係係想去體驗下玩下, 咁就去啦, 唔好諗咁多。最緊要唔好令自己將來咩都未試過然後後悔。
咁好
我見d人搞入籍好多都話改個新名
又要符合日本個漢字表要有
應該姓個到就難搞d
如果姓陳 叫大文 ,大 文兩隻字日文都有 都常用既日本漢字黎,唔洗改都得,但個陳字點搞? 有d姓日本漢字係冇 或者日本個姓氏表到唔常見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞