「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
我都係 宜家已經企咗喺到唔知點算好
不停俾人催搵工同退學費
但自己又唔想俾其他人睇死好想去
如果我係你可能等10月或者下年4月再算
繼續返工儲多d錢去到都鬆動d
不過其實本身個心已經準備去日本既心態
又要轉番做返工mode等多一年真係好sad
我都怕到時冇野做唔知可以搵咩短期工做住先,搵番自己果行既office工應該都難搵,分分鐘搵都要搵幾個月。
唔搵工既話最壞既情況要用自己去日本儲既積蓄慳住等到下年
變左到時去日本又少左筆錢生活
我都未開始同身邊人既人講我去日本,廢事俾人問長問短問你點解仲未走
所以唯有係樓豬你個post留個名 同大家圍下爐
係呀 完全明白你 我都plan左一年有多唔想再等
但如果係香港online上堂我真係寧願唔讀認真
俾咁多錢都係為左個visa可以係日本體驗生活學都學得快d
如果係俾咁多錢係香港online學感覺好傻豬
same here 本身諗住上年年頭報 10月去 因為仆街肺炎卻步咗
真係唔想再等
我本身10月入學交哂學校, 但當時因為武肺延到11月中先入到境
今日學校退番一個月學費比我
學*費*
大學係咪一延就要下一年?
我覺得touchwood要等一年都好, 都要去日本
唔追夢一定後悔
咁好嘅 十月嗰時冇online堂上過?
我都係咁諗,如果上online應該會揀退錢
然後搵工返一年再讀,但我真係由舊年8月plan到宜家
冇得延期,講明唔去就退,之後再報名,即係推薦信報名費報告個啲要重新嚟過
冇, 因為其實初頭我係報十月班, 但之後封左國唔對路
日日擔心去唔去到 就索性同學校申請延期, 決定一月先去。
當時同依家一樣封左國唔比入境去到差唔多十月尾定十一月
先開番新規入國。
之後機緣巧合可以入國又編番我入十月生,
但都好彩係咁所以我就入左境
否則可能等到依家都未去到
多謝武肺
全班得我一個香港人 其他全部大陸人
嘈到仆街
諗起都慘
咩學校黎架。
一個西方外國人都無?
好似話4月會有但唔知而家過唔過到
日日對住班大陸人好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞