「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
有冇爸打過左30歲又諗住去日本
有 仲猶豫緊
巴打個case係o係咩方面猶疑?
金錢 家人
有,一家過去
家人既話,日本同香港都算近,開番關後有要快閃回港都應該唔係問題(除非真係限港人出入境)

錢,其實我都怕做唔番本身果行,但都叫有d儲蓄,巴打如果儲夠本既話問題會唔會冇咁大?
巴打係咪用創業定讀書移?
就係無本 細個唔生性 而家先頭痕
做個行一定難 我都係諗住語言校》專門校
咁錢真係難搞,
講真唔夠一年生活費既話我都好淆。。
但如果揾到工應該都ok
帶住兩件細,無得讀書移,都湊唔到細蚊仔
唯一係經管,不過自己語言都未得,真係唔知搞乜小生意。不過去意已決,準備開始搵中介搞文件。
你都計劃左好耐啦 祝你順利
順其自然見步行步啦。
話說你打算去日本邊度?
之前係咪講過仙台
純問一下,如果有仔囡要讀書既話,
理論上英國應該會好d, 有咩因素令你唔揀英國?
大阪,神戶 都考慮中。
開初我真係對地方無咩要求,但越睇越亂。
我太太成日睇YouTube 片(包括你),產生濃烈期待,但要帶兩粒嘢去,生活配套要足夠之餘,仲要夠糊口嘅小生意,頭都痛埋
大囡開始上日文班,希望佢到步後,無太大挫敗感。
細囝過到去仲係一歲左右,應該無咩問題。
係點樣維持簽證最頭暈
預咗頭兩年都無咩太大問題。
多謝支持
神戶都正既,其實日本度度都正
基本上個個大城市所有生活配套 學校 公園 設施都好足夠,不過我暫時就反而考慮福岡。
唔知你有無入FB 既群組睇料?
例如爆料群 移居騙局群之類
間唔中都有實用創業資訊袋到入袋
第一年你無乜實業都得
頭半年觀察下有咩啱做
我相信任何生意都有機會(為溫飽嘅話)
只係差在點宣傳,點包裝
無喎,搵吓先!係咪以上keyword?
Andy,等我搵你拍片宣傳!!一定會(諗到搞乜先!)
有, #743 講過下依家情況
睇錯左, 應該係今年就30,但都差唔多啦
如果你係用投資移居
你就預另一半要係屋企湊仔女
你就全力博殺去做野
類似咁既名, 好多係個邊創業/準備創業既人分享討論,
因為真係唔少香港人係日本創業
亦都會傾好多呃人既 (例如某些中介, 加盟, 頂手, 以前3米3單野etc...)
問題依家封關
短期內(1,2年內)短期滞在一定好多附加要求(檢測之類)
好難好似以前咁HK搵工飛黎飛去見工咁
所以先諗到話搵野讀住係果邊住黎搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞