「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
飲食5000實夠啦
自己煮應該重平
留學讀埋大學多數搏獎學金架啦
如果本身老豆老母唔供 打工好難儲到
得第一年語言學校供
長假期即係點 ,佢唔係睇你係咩visa既咩
暑假/寒假呢d長假期。會變左一個禮拜上限40個鐘。
一日最多8個鐘。 如果無改既話。

過左呢d長假就會變返一星期最多28個鐘。

但樓上講得岩。讀大學又可以既最好考埋獎學金。
語言學校供既意思係咪包埋果年生活開支?係既話又有返pt就已經差好遠。 正常都會儲到
如果初到日本N5左右讀語言學校 大約幾耐後夠能力搵pt ?

同埋通常番咩多?
即時都有 酒店執房
Thanks 我驚我連點執都聽唔明依家日日省錢諗住過到去有多一兩千羊咬下 會唔會有d華人前輩教路
真andy 哥
船到橋頭自然直
我果陣零日本語能力開始,大約3-4個月搵倒份cafe 做
請問一下
係香港搵一對一教日文,大概一星期上幾個鐘好,想四至五個月後過日本,想要基本溝通到日常用

謝謝咁多位
Tg傾? tg: japangogogoo
係,之後自己再帶10雞野去,不過應該會入股票碌大佢
咁當然,我自己都係aim啲國立大學 可以攞學費減半 ,有能力嘅再攞埋獎學金 就仲輕鬆,btw 想問個世俗嘅問題, 偏僻啲嘅國立大學係咪會易考啲同易搏啲奬學金.... 凖確黎問,除左最top個啲唔計 普通國立同普通私校差距差幾遠...
咁夠啦。除非好大使唧
呢個問題真係答你唔到喎
執房唔駛聽得明
你係唔識日文嘅情況下去搵工,個途徑都係中文嘅群組搵。請人果個都係講中文
是的
日本嘅獎學金好多都係loan嚟,但佢哋都係統一叫獎學金,你想知大學差距可以查佢哋嘅偏差值
其實私立都易搏
同埋世界排名的話 香港大部分u 都top 過哂日本9成大學 就算連明治早慶都係,所以過得日本就唔好太在乎排名 或者都係揀番啲傳統名牌大學,因為佢地對留學生既基制成熟啲 同埋揾工都著數啲

想比人遣返香港你就偷爆鐘
因為你打親工 日本公司會幫你申報你資料
一超過工時 你真係等收皮
不過講真,日本真係好多黑工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞