「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
其實最黑人憎個樣係啲老屎忽日本人比新聞影響到覺得日本武肺嚴重係因為外國人,所以就變得好歧視外國人,屌,堆台灣人乾淨過佢地好多啦下話
係, 一有事就話係外國人
我都係報左上年第二期,見去期冇望,所以報左7月留學
我本身已經有n1加講得寫得,去個到讀語言學校真係浪費錢
錢又唔係多,仲要比學費,去到生活都好有壓力
仲1516緊係咪真係過去

我家下嘗試係香港經日本agent搵工,但佢話就算有留學visa,好多公司都唔想幫你轉working visa
哎,好淆底
真,只講口罩一堆人用花粉用既,睇得出好多日本人唔用腦諗野
你做邊行
我做supply chain
家下努力投緊cv出去,但連面試都冇🥲🥲🥲
巴打加油,呢行唔熟,現在咁既環境你果行係咪仲難搵
咁又唔係話冇opening, 因為大家都係要買野
所以今年咁既環境都有雙糧花紅,冇話太大影響
但聽講日本本身轉工好難,仲要冇visa更難,所以先咁
我都係上年第二期
本身n2但寫同講唔得,有諗過去讀別科 唔等wh
但又見到話可能直接係香港online上 就冇報到
依家都係等下先 遲d睇下咩環境
其實係日本做supply chain唔差,因為日本好多廠
所以好建議你去試下
不過多數要有經驗,你可以搵下有冇d唔需要經驗
本身都係諗住等wh唔想使錢讀書
但今年u grad開始俾屋企人催搵工
以前有同佢地提過想過日本發展,但好似無左件事咁
而家唔敢同佢地講我會無了期咁等過日本都唔知點好
屌你老味武肺
求尻其搵份工做住先當儲個錢囉
你日本落地都要洗一筆錢先架啦
20萬yen頂住檔先
岩呀,入左日資做住先
話唔定公司有機會內部調職去日本
個晚已經睇左
多謝意見及支持
但係問信託公司應該間間都會話唔得
我當時做法都係搏一搏直接交文件

有人話依家好似真係嚴左了,要睇下近期有無巴打成功
molamola
你唔係話匯豐同宏利得咩?
同埋唔係要問mpf信託公司先至可以去民政署咩?
定你無問佢地,直接去民政署,等民政署搵信託公司?
Sor for 1999
我真係唔係好明呢度
唔係。信託公司同民政署係無關係,
隨時都可以去宣誓 唔關信託公司事 亦都唔洗佢批準。
你要宣左誓比民政署職員蓋印加簽後先可以寄份文件去信託公司。
首先要交申請同留學證明coe俾信託公司通知/申請會提早提取<-
岩, 但當中有份文件就係要拎去民政署宣誓時簽名同埋蓋印,
所以最初咪就係要去左民政署先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞