「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
做住等 當儲多幾個錢
其實已經做緊份垃圾pt儲緊錢而家積蓄都夠至少半年生活費
恨左兩年仲係無得過去
可能真係要揾份易甩身嘅ft頂住先,但做落又怕難同屋企人交代要辭工走人
咁大個人 自己想做咩就做咩啦
唔通屋企人話唔比你去 你就唔去咩
除非屋企等你份糧開飯
上面supply chain巴可以唔好主力搵東京
因為東京養人成本貴
做住地方先反而見你兩文三語仲有優勢

(但人工可能真係得17-18萬)睇你接唔接受到
我就係唔想搵東京大阪
但希望可以坐新幹線一個鐘內去到國際機場
因為夢想係揸車返工

家下搵緊年收400-450萬再加有宿舍
300-350萬我應該唔會去
加油
想問有冇日本工agent推介?
之前用過connect job,發覺選擇唔多大部分都係IT工,in過幾次都收皮
會唔會有多啲工種選擇嘅agent
留個小名先

小弟嚟緊四月去東京留學

想知有冇師兄已經批咗今年四月東京簽證
咁多位巴絲 我留學簽證批左啦
但係有個問題係我而家可以點係香港申請日本電話號碼 我睇左好多都要日本地址先有...好多電話公司/中介都冇得寄張電話卡黎香港
想問下咁多位當時有咩方法解決?
如果真係咁唔好彩要落地先拎到 咁而家仲比唔比過去落地拎 定直接要坐車去隔離場所?
唔該曬咁多位
通常都係去到先申請,我都係隔離完先去門市申請sims 卡,隔離個段時間好似旅行咁去SSP鴨記買電話卡頂住先。因為申請電話卡一定要有日本住址。另外一到機場基本上要立即坐車去隔離酒店,由其係留學生。(當然有些人會落街行都唔出奇,通常去附近便利店超市買野)

有興趣可以睇下我之前條片有講留學生三大任務

https://youtu.be/2CIkQCht-Fk
你未到日本要號碼黎做乜?
正常程序係到日>拎在留卡>轉入>申請電話>開銀行
但如果好想係香港拎到日本電話號碼,例如你係要抽飛,收認證短訊個啲,你要揾個已經有日本電話號碼既人幫你搞一張

幫過fd 搞過
八掛問下, 有冇住緊日本巴打諗緊移民英國?
Ching你係批咗東京簽證?
我都諗住買定一兩張鴨記做後備
四月神奈川
但我連COE都未有,你已經收到?
東京好似仲未批,而家只係批左關西地區同北海道
兩張差唔多啦

我個uk yms visa 都係日本搞
唔用BNO visa?
都未有資料
去左英國先再整,我想快啲離開日本去英國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞