[停刊!?]G-ZONE倒數四期

528 回覆
14 Like 0 Dislike
係咪得我一個唔明究竟講緊乜?

簡單整理:
十年前gzone開局,con佬係開國主編
本書喺con佬手上做起咗

幾年前,con佬離開gzone
(冇跟開,我唔知佢當年離開原因,上面有人話係錢銀瓜葛)
當時係期期賣2萬書

之後嗰幾年,網絡高速發展+遊戲資訊容易獲得+仲留喺gzone嘅人垃圾
(我冇睇gzone,上面有人話幾年前開始好多錯圖錯字)
賣得越來越差

1年前,gzone老闆搵con佬返去救亡,con佬決定轉咗本書方向去做app game
(中間好多是非,分咗兩派,都係普通辦公室見到嘅嘢)
啱啱4月31日,con佬再次離開gzone,gzone老闆請咗con佬襯家做顧問

5月11日,gzone老闆宣佈摺書,兩派開始公開數返啲是非出嚟

討論返本書好過

CON佬話今期「革新號」用仁王做封面係唔適當,大家是否同意?

點解唔適當先
又唔講

舊GAME,要玩要買一早買咗,邊洗你三個月後先做攻略

上面有講dlc
同埋我見佢前面都係講返一啲歷史考究
Btw佢撚識game咩
睇佢都唔知有dlc啦

即刻去睇佢節目食花生 佢有講仁王dlc
不過街到仁王twitch唔係好熱烈
近來都2b 美尻
討論返本書好過

CON佬話今期「革新號」用仁王做封面係唔適當,大家是否同意?

點解唔適當先
又唔講

舊GAME,要玩要買一早買咗,邊洗你三個月後先做攻略

上面有講dlc
同埋我見佢前面都係講返一啲歷史考究
Btw佢撚識game咩
睇佢都唔知有dlc啦

即刻去睇佢節目食花生 佢有講仁王dlc
不過街到仁王twitch唔係好熱烈
近來都2b 美尻

自己睇時間表啦
有新料,撚人用黎直播部機 原本係gz用
g zone本身都好求其
樣樣都網上面有齊
寫下攻略先有人買嫁
之前期期買
結果睇親佢本垃圾講既野我樣樣睇官網已經知
有段時間有攻略咪好地地
後尾無哂攻略真係搵鬼睇

真係唔明點解會有人買gz,圖大大格,字得幾行,內容空泛,又簿
gw明顯高質過gz太多

我曾經有一段時間買gw, 買買下發覺只有太朗天地岩睇
gz好似介紹game以外既野多d, 跟住就改買gz.

anyway la, 過多3星期又買返gw都好既

一半以上講其他野,又囡囡又電影,又成日寫幾個月就消失垃圾手機game

銷量唔趺就假,gw都有講其他夥,但真係1頁起2頁止

我覺得好多行嘅人就係用呢個心態同做法去做
咁咪冇咗自己嘅專業囉
以為樣樣都有,就以為會好好
點知最後兩頭唔到岸
有新料,撚人用黎直播部機 原本係gz用

個篇野流料黎
漫遊說三分好睇,可惜之後冇得睇啦
摺曬d game書算啦,
摺晒d game書算啦,上網有齊曬,又有得search,洗鬼買

根本時代淘汰左呢樣野~
以前ps2年代一個禮拜買兩三本睇,ps3年代已經無再買
完全理解唔到點解game書生存到宜家都未摺曬
g zone本身都好求其
樣樣都網上面有齊
寫下攻略先有人買嫁
之前期期買
結果睇親佢本垃圾講既野我樣樣睇官網已經知
有段時間有攻略咪好地地
後尾無哂攻略真係搵鬼睇

真係唔明點解會有人買gz,圖大大格,字得幾行,內容空泛,又簿
gw明顯高質過gz太多

我曾經有一段時間買gw, 買買下發覺只有太朗天地岩睇
gz好似介紹game以外既野多d, 跟住就改買gz.

anyway la, 過多3星期又買返gw都好既

一半以上講其他野,又囡囡又電影,又成日寫幾個月就消失垃圾手機game

銷量唔趺就假,gw都有講其他夥,但真係1頁起2頁止

我覺得好多行嘅人就係用呢個心態同做法去做
咁咪冇咗自己嘅專業囉
以為樣樣都有,就以為會好好
點知最後兩頭唔到岸

好難專業啦
好似GW 之前咁詳細攻略但D 人未夠一星期爆機
攻略都脫晒節
其實買game 書真係為左睇攻略
以前game書會講隱藏要素點拎齊
而家反而剩講官網講既野點解我唔自己上官網睇
點解無人覺得當日老細搵con佬返gz救命都係一鋪買大細心態,見佢都救唔到就心灰意冷,話晒佢都係創刊編緝。最終救唔到就摺書算

根本成件事就係生意差,市況差。

話gs/gw未出事果班人都傻,你一來唔係入面做,唔知佢地賺幾多。二來市況差,摺書都只係時間問題。如果市況差都可以比樓上既巴打駁,我無野好講
點解無人覺得當日老細搵con佬返gz救命都係一鋪買大細心態,見佢都救唔到就心灰意冷,話晒佢都係創刊編緝。最終救唔到就摺書算

話gs/gw未出事果班人都傻,你一來唔係入面做,唔知佢地賺幾多。二來市況差,摺書都只係時間問題。如果市況差都可以比樓上既巴打駁,我無野好講

咁你都係解釋唔到點解請完人返嚟無啦啦話摺
市況差會摺書洗撚你講咩依家
問你點解摺得咁突然又解釋唔到
次次都淨係識得重覆市況差市況差

煩膠到你,講到尾又係歸咎於冇人買紙,事實就係之前半年做得差丫嘛,你睇今期D字量同題材差幾遠,唔買你都自己落七仔揭下啦

我唔係想否定式微,但你呢種講法根本套用落任何一行紙媒都會中,講埋d阿媽係女人嘅野唔覺得自己好煩嘅咩

In long run we will all dead,完

煩膠到你,講到尾又係歸咎於冇人買紙,事實就係之前半年做得差丫嘛,你睇今期D字量同題材差幾遠,唔買你都自己落七仔揭下啦

我唔係想否定式微,但你呢種講法根本套用落任何一行紙媒都會中,講埋d阿媽係女人嘅野唔覺得自己好煩嘅咩

In long run we will all dead,完

市況差,書商不思進取甚至倒後行,之後人地唔買你書有咩問題 唔否認上網方便搞到紙媒生存唔到,但係你跟唔上時代要執都可以賴落讀者到? 家陣做生意包生仔生養死葬咩

同埋本書質素差咗係事實,取材有問題(大量寫app game),文筆更加唔好講,呢啲嘢同科技發展無關架
又係扯旗大師條垃圾
完食晒宅文, GG, GAF同呢度D資訊.

老老實實, 我買gzone都買左幾年.
雖然唔係話呢本野做得有幾好, 但始於有d失落.
(我係由gw過檔去gz, 因為當年覺得gw班友毒d )

成件事我覺得根本好辦公室政治.
邊個岩邊個錯好難講, 尤其是d細節野我地外人根本無可能會知.
好似換logo係咪真係辣著左老細,
con佬係咪抽稿走人搞到D細工作量大增.
淨係逆轉封面單野都各執一詞.
所以呢D野我諗都係曾志偉打和算把啦.
話唔埋老細見到班細既響度hea做,
con佬入到去又唔係成副心機去搞起壇野,
dllm成班仆街昆鳩我水摺埋算鳩數

反而我覺得最可惜係無左葛葉seven同kana個專欄.
葛葉每星期都搵到咁多野寫真心痴線.
kana既話老老實實評論三國點點點既大有人在.
但可以將三國志合埋現代三國game文化一齊講既真係無幾個.
老老實實佢寫埋咁多三國人物評論真係可以出本書, 我一定買.

一樣創刊長期讀者(斷過一排無買)
近兩年都係為左睇葛葉seven同kana三國個專欄而買
去到最近遊雲走,C君回朝的一期就CUT書
剛剛見佢話執,就買返

Kana將佢D三國稿出書我都會買

邊個岩邊個錯好難講, 尤其是d細節野我地外人根本無可能會知.

剛剛見佢話執,就買返

Kana 同葛葉seven嗰堆字加埋哂真係出幾本書都得

剛剛見佢話執,就買返

可以諗諗佢
佢兩個d文都好高質

剛剛見佢話執,就買返

可以諗諗佢
佢兩個d文都好高質

我買Gz完全係為咗嗰兩版
買書嗰廿蚊我寧願俾哂個專欄作者

市況差,書商不思進取甚至倒後行,之後人地唔買你書有咩問題 唔否認上網方便搞到紙媒生存唔到,但係你跟唔上時代要執都可以賴落讀者到? 家陣做生意包生仔生養死葬咩

同埋本書質素差咗係事實,取材有問題(大量寫app game),文筆更加唔好講,呢啲嘢同科技發展無關架

如果當日con佬無返gz救亡,唔通就唔會摺書咩?
無可否認結果論寫app野係柒左,但當日老細都想駁一駁睇下會唔會跑出。如果當日全世界有共識一定會行錯路你估老細係傻?

舉個例,你會唔會屌自己當年世界杯賭輸波所以輸左1千蚊? 你賭果時你點知巴西會輸

再講,就算假設當日老細無搵con佬救亡,老細會唔會立即摺書?從事實推論,老細係想試「最後救命草」。

如果當日連「最後救命草」都無,你估會發生咩事?唔好駁我話當日gz賺大錢,花生台一早講左話打個和炸

剛剛見佢話執,就買返

可以諗諗佢
佢兩個d文都好高質

我買Gz完全係為咗嗰兩版
買書嗰廿蚊我寧願俾哂個專欄作者

me too
冇con佬返豬鬆起碼 豬鬆唔會咁快死
con佬好似689咁一野送你上路等你唔洗吊鹽水

但689對香港人覺醒算係有功績

但689對香港人覺醒算係有功績

同埋,話唔定gw/gs會吸收教訓愈做愈好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞