中國外交部宣布1月31日起「不再承認」BNO為有效旅行證件及身份證明!

866 回覆
129 Like 11 Dislike
離境大堂唔洗check 香港人passport,
入去前機場保安check boarding pass + HKID
目的係確保boarding pass 係你本人
之後security check
之後可以直接可e道入禁區
上機前航空公司地勤會check passport + boarding pass
禁區門口果個係機場保安,唔係海關,只係防止冇機票白撞,可以唔駛畀passport,機票就ok

禁區關員唔會睇 passport ,只係睇身份證,你畀本特區佢,佢都會叫你畀張身份證佢,何況多數用 e道
唔會啦,
除非佢禁英國人入境香港
自私D,入咗籍先
留學簽證之類
即係依家唔係取消國籍,只係單方面唔承認bno做證件?
之前的
對 我都覺得好好彩
即是如果你在外國以BNO入境
如果有什麼冬瓜豆腐
中國領事館不會擔保做任何身份陳術
現在BNO是可以由中國政府包底的

這樣的話, 入境國就會考慮必須確認英國會對BNO包底
有任何事英國都有責任包送該BNO護照人士離境
不然發生了什麼事
該BNO人士會永久滯留該國, 這樣人家就不會那麼笨給你入境

https://www.youtube.com/watch?v=9jbanv556Zk
可以帶哂兩本但唔建議分開出入境,好易俾當地海關煩你
其實單純出入境用特衰無乜風險
到你係當地遇到咩問題咪拎bno去英國領事館求助
on9 大陸仔
記唔記得上年啲撤僑包機呀

BNO 經英國返香港仲便過直飛呀

西方國家會信Queen 定火車頭?
但你番度來香港咩?
呀大陸仔,你有無香港身份證?
佢俾你用身分證上機咪得
依家得, 無話之後都得
走得仲返香港? 你都on 9
bc is coming
咁即係我無特衰護照係咪番唔到香港?
利申: 得BNO
大把人申請咗特衰去完旅行就擺到過哂期
到時公幹旅行唔通唔俾呢班人續咩直接話封港得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞