中國外交部宣布1月31日起「不再承認」BNO為有效旅行證件及身份證明!

866 回覆
129 Like 11 Dislike
遲d可能要連續居港180日先比續特區

用BNO移民走咗嘅人可能就要等BC 先翻到香港
去counter要check你passport

係咪好多人從未搭過飛機
7婆話過會配合嘛
31號先申請可以點 唔好俾囉 屌
Her Britannic Majesty's Secretary of State Requests and requires in the Name of Her Majesty all those whom it may concern to allow the bearer to pass freely without let or hindrance, and to afford the bearer such assistance and protection as may be necessary.
買機票不嬲 有名同 credit card 就得
岩啊 歷史過期文件
係咪即係可以變bc?
不過我就有個問題
假如我有美國簽證,貼咗喺BNO上面
而CNO入面就冇
而我搭飛機去美國,會唔會因為佢唔認BNO + CNO上冇簽證而唔俾我上
咁可能要申請特衰啦
因為就算你可以用身份證出境
正常嚟講航空公司喺check in 時都要confirm你本passport係有權入境你去嘅目的地
1,上機前地勸要check你個passport可唔可以到目的地入境,因為如果目的地你個passport要visa先入到你無就要返黎,佢地公司自己出返數

2,用身份證出境

3,要俾passport城勸睇
我冇香港身分證就即刻BC架啦
係就快呀
瞓咗幾耐?
唔一定,
有國家會睇你入境個時用咩passport 入,
你出境個時畀第二本passport 佢唔一定會畀你出,
好似話兩本都畀就可以,但都唔會係100% 過到關
再驗血
即係以為用唔到bno登機?
以後
https://youtu.be/GSM9PKPJyLw

那網頁版 或app 不要去簽證中心
得BNO 又無特區咪出唔到
身分證/香港護照/回港證 三者之一都可以
過e道係身分證
唔好同我講咩登機要睇護照
登機 入禁區要睇護照(目標國護照、本國護照+目標國簽證、本國護照+目標國免簽),但出境過一刻俾入境處檢查只係睇身分證
中國唔認,其他國家認咪得
即係認過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞