中國外交部宣布1月31日起「不再承認」BNO為有效旅行證件及身份證明!

866 回覆
129 Like 11 Dislike
法律都可以隨便改,更何況policy!
外交部: 1月31號必須提供旅遊証件才可買機票
無HKSAR
寫咪寫,從來都無認證過。

香港我用身份證或特區出境,咁人地國家俾我用本廢紙入,又唔算非法出入境。

入中國咩, 又從來都唔得。
入香港咩,如果我合法出境,我有身份證過關,又點樣非法入境?
就算唔見咗,我無唔誠實咁入境丫。
柒頭你真係太弱智
可唔可以機票填BNO
入禁區用火車頭過骨
中國人唔駛入英國🤣
要非自願情況下被取消國籍先係,你自己申請取消就一定唔係
係,你岩
就算機場保安都完全可以唔俾你入禁區
航空公司 check in > 政府強制航空公司唔接受 BNO, 要用特衰

入禁區check護照 > 政府強制要用特衰

登機前check護照 > 政府強制航空公司唔接受 BNO, 要用特衰

抵達目的地入境 > BNO

離境前航空公司 check in > 有機會因BNO不能入境香港而要用特衰,或要求同時出示HKID Card

當地離境(Immigration) > BNO

抵港 > 不需要護照
佢係睇埋你張機票㗎
如果你飛支那佢咪淨係睇hkid同回鄉證
但如果你飛其他國家
入禁區前係一定會check埋Passport
其實你亂入都無人理你 你print 出黎張itinerary
不嬲都唔show
上機前 機勤check 都係對名 唔係chk 你有冇pspt
對hkid 都得
但係唔係全世界所有國家都俾你帶兩本護照
咪同特衰買, 用特衰上機
再BNO 入境英國
咁英航應該唔會奶既,但冇特衰佢唔比入閘,你check in 左有機票又點?
睇嚟似係你無搭過飛機
希望唔會......
國際法庭見
出入境可以用身分證
但你要有護照同登機証,啲實q先俾你入閘
我明你講咪
但仲咩要咁煩?
香港 去 UK 咪得
用hk passport 出境 入uk 用bno
由航空公司登記左你passport 最後入境人地國家時變另一本有冇問題先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞