[RTHK] 何式凝 Emilia 極品女權大集合 繼續向父權含忍

419 回覆
294 Like 59 Dislike
好想同女主持做fd
佢呢種類型嘅女仔好適合做朋友
其實係 所以Email收咗男人錢代表佢要跪低含父權紅利

所以佢係男權中嘅臭雞 女權中嘅叛徒
真係好戇鳩
班女成日都屌緊男性物化女性 但果班女就係物化左自己既身體在先 咁班男性先可以消費女性
換言之姐係女性已經有決定自己價值/出售既自主權力 咁點解女性消費自己就係正當生意唔算係物化女性 男性見你有賣而去消費就係物化女性侮辱女性? 痴撚線
有錢賺唔計
佢係個聰明有學識嘅港女
多數係好硬頸 好易嘈交
你做男友就要放縱佢無理取鬧 當佢贏晒
否則永無寧日

揀女人一定要大波同蠢蠢地無機心
呢啲咁獨立有主見就唔好喇

屌 原來你話做朋友

你覺得有咩話題可以講
佢地應該係覺得父權物化女性身體在先,講緊你FF同個靚女扑野,li個行為你個得個靚女只係一件物件,而你可以隨便屌佢?而個concept係為廣泛社會接受,所以係主流社會已經接受左物化女性嘅概念。
我想0係度重申返 一樣一般人既盲點 父權社會既各種規範下 唔代表女性完全受男性壓迫 父權紅利 男性凝視作商品 男仔追女基本上被預設不理家底下要送禮 要請食飯 要出大份錢 到談婚論嫁 要比女家禮金 男家買樓加落條女個名 要支付屋企主要既洗費

小至 老馮 要開個門 開個樽蓋 擒高擒低

咁當然唔係合理化 有部份男仔0係父權下都無獲利 所以父權係岩 但同樣 女權自助餐 係一樣想縮小父權社會既規範 點知你又見有利就留住某一部份傳統黎自己嘆....

有集叫自由女既 SONIA有講 女權唔係要將女性既腳踩返男仔個頭 但香港既女權正正就係想咁做

咁又講返今集片頭 介紹左一般人(我諗指香港) 對女權主義既批評 但其實四位都有D無回應到

男女已經好平等 - 梗係唔係啦 依家係父權有利既男性繼續壓迫女人; 而女人就借女權去反抗/反壓迫,加重歧視0係父權規範下 被視為能力不足既男性

拎個閪當ATM - 一來港女拎性作為籌碼 (但港男衰咸濕要負返部份責任)

女權分子去左邊 - 有回應 但老作埋D咩父權霸王餐; 再加上佢地既演繹就係女權可以鐘意就掛光環 唔鐘意就唔掛 同港共異曲同工 岩聽就市民 唔岩聽就暴民....

賣裸照扮身體自主 - EMAIL 就係人辦 激起討論 勉強解得通 但我都係覺得無一個好大既說服力 畢竟個負面既作用 就係令到D女 更加投入0係男性凝視既市場 咁我當全部女 唔理好醜 都0係度爭呢個餅.... 咁就係體現平權?

女權自助餐 - 呢個佢地其實無正面回應 亦係最危險 真係識既人做唔到主流 照字面解既仆街 就騎劫埋個平權運動 最後同上面講既一樣 反而更加鞏固父權社會
因為班女賣相係純粹分享肉體既形而上之美

但你班父權狗公買相就係一心打飛機出野既獸慾

但係佢反對物化又要賣色情相
就等於佢雙重標準 接受咗父權
所以佢係無咩資格反對物化

父權嘅錢同高潔思想佢自己作出咗
取捨
何式凝話唔需要回應你因為你開始討論已經係父權
係,明明佢啲相根本係以父權下發展出黎嘅審美觀作為藍本
所以email其實好矛盾,佢根本唔係身體自主,佢嘅相全部受父權影響。佢應該影完全同父權審美觀相反嘅裸照
或者咁講唔好話「物化女性」 而係呢個社會係接受「物化人類」
貼地啲諗 呢個社會應該冇人反對男或女都有一個價值係度 只係咁岩對象係女性 而唔係講咩「物化女性」

另外「父權物化女性身體在先」咁不如我又話翻轉問 點解一定係「父權物化女性身體 」 呢個係古代社會係咁 但去到現代社會 係咪個個男人都係咁先?否則 呢個概念又係咪逆向歧視男性先?
佢呢種類型應該係乜嘢都可以講得
email都算幾高EQ
俾嗰個痴線婆串鳩佢賣相都仲咁理性回應佢
嗰個女人真心仇男仇到癲
影黑白照女明星就話點解佢哋唔可以去關心
男人關注女童受害就話班男人都唔係真心
如果單純係分享肉體既美 又係咪一定要勾起男性既慾望呢
姐係佢地認同果種美就係要符合男性對女性肉體既期望啦係咪?
但係女性係可以自己定義咩叫「靚」 咁佢地跟隨左呢個審美觀 唔通又係男人既錯?
件阿婆咩事好嘔心 咁都做到教授
「男性以女性身體性幻想」 比「女性以男性身體作性幻想」更多人認為合理,li件事已經算父權同物化女性?
所以咩話email根本用緊男人定義嘅靚,但係話女人身體自主
不過女權究竟係支持女人可以做雞?定反對女人做雞?
如果係追求平權既話 我認為唔應該反對女人做性工作者喎
以前女性係通常只會被逼從事性工作 但而家女性係可以自己選擇做性工作者 佢有選擇權係度就彰顯到女性地位既提升
Email口中高潔嘅理想

1.咸相免費睇 唔可以收任何錢

2.性玩具店唔可以賣假撚
唔可以做男人生意
唔可以做女人生意(父權企業薪金/男性支付)

3.只可以從女權經濟圈謀生
任何生產都不可來自父權社會
父權資產被視為禁用貨幣
女權形式上要有自己獨立貨幣 分清楚社會上嘅男人錢 女人錢
自己搞一個高潔嘅封閉經濟體 避免被父權資男污染

3.鼓勵Miss Pun 笠帽俾老公
日日免費大雜交 因為婚姻係父權操縱女性
逼女性奴化 妨礙女性性解放

4.外出不可穿衣 要全裸任人魚肉

因為父權迫佢包實全身 假借保障女性安全之名
壓抑女性身體自主

所以佢應該做個好榜樣 移民印度全裸生活反抗父權
佢哋會否loop番,因為性別待遇不平等,所以女性始終係「被逼」從事性工作?
屌你 成日講物化女性
如果果女人有條首輪有晒價 被人買左又唔係自己收錢係奴隸商收錢的 e d 咪被人物化囉
如果條女自願戴項圈 價係自己定的 被人買左錢係自己收的 e d 明顯係自願交易囉
如果你係因為冇其他謀生技能而想搵快錢 選擇從事性行業 就唔係因為父權女權既問題 係競爭力問題
但如果你天生就被逼做性工作者既 咁咪父權社會下性別不平等待遇囉 但而家有幾多女性係天生 一出世 係正常社教化下都仲要從事性工作者先?

姐係假設而家父權仲係好嚴重 呢重父權社會都容許男性做性工作者啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞