[RTHK] 何式凝 Emilia 極品女權大集合 繼續向父權含忍

419 回覆
294 Like 59 Dislike
香港就算啦 要家長自己做架 e+學校都左洗腦地方 做推廣就真的
兩邊都係極端
即係你見外國嗰啲剃曬頭釘曬環嗰班
行仇男同終極禁慾主義
同香港嗰班行終極縱慾主義既「女權」一樣都係弱智
同時係監獄到有2派女權系係到打架 好過要其他人受佢地做出來的災難同on9法律
其實我係想講,資本主義社會,「女權」係唔駛刻意爭取
不論資本家定政府,邊個會捨得放棄一半人口既生產力同消費力
女權成日話佢地幫到男人,等男人可以喊,可以軟弱,但其實喺機會均等既前提下男人唔駛女權幫手都自自然然會從領導地位慢慢退落黎
女權反而係揠苗助長,令本身就漸漸趨向平等大同既社會重新激起矛盾同仇恨
肥到成隻豬咁都有市
毛魔 (表面上)
基本上提倡甚麼主義既都係既得利益者,環保都仲好d,女權係最明顯
只係自私搵籍口攞著數>放大理念>搵認同者,咁就有成班人幫你保住招牌
亦都係咁,先會有神又係佢鬼又係佢既情況
係 無錯 佢地果所謂女權主義

唔係人地李小龍果d貫徹自己思想

而係好似番工咁

有生意就係女權主義者思想革命先鋒

到左無咩着數就可以收工
雖然唔係所有都係咁 但女權個門檻真係接近 「聲稱被受壓迫既一群」入面 門檻接近最低
天生你係女/黑人 是但有一日信起上黎 就自動腦補自己係一出世就受壓迫...

素食 環保 同性戀 跨性別人士 起碼佢地真係唔係主流 但女人話自己受壓迫 佢身份證係F 就有理無理即刻可以走出黎....
門檻低係因為係父權社會入面女性雖然有限制,但係同時間都有啲jetso
不過我覺得以已發展國家包括香港黎睇唔太準確,有啲發展中地區係,女人又要勞動,又要比人屌,比人強姦仲要被石頭掟死
咁就香港黎計 其實都仲有平權既位 無問題

係女權至上撚/搵食時就撻女權/自己奶野就用女權理論去綑綁個班仆街 喺度食女權自助餐賤格同阻礙向真正既平權發展
所以何式凝之流咪賤囉,合理法女權自助餐,你challenge佢就話你父權壓迫佢。
不過佢永遠都唔會成功,唔係人壓迫佢,而係佢追求根本係極左而唔係真正嘅女性權益。同極右一樣,根本好難先會成為主流思想。
綠教就係別一個問題啦
伊斯蘭教 有佢自己的宗教問題 西方人權思想 味必適用
同停留係中世紀的世界講女權 你想被人聖戰咩 (好支持佢地壓著d女權撚 望下美國 望下韓國 再望下香港)
做男人真慘
重有我追求的係平衡唔係平權 部分平權用來平衡返個天平 完全平權 根本就女人好過男人 go to hell
香港法律傾向女性 防護機制傾向女性 香港無平權問題?唔係囉 ?男性都要平權
呢種"女權"根本唔係要平權
係要自己多權利過人, 不論對方係男定女
有超然權力, 得到利益
即使係女性, 唔順從嘅就標籤係父權支持者
女人都唔撐女人
個無問題 唔係指香港 無爭取平權
係回返上面個人 佢話用香港呢D已發展國家 計唔太準
我覺得香港仲有D地方 要爭取平權
所以香港既女權運動
除左助長劣風 買相個班垃圾港男之外
就係有班女仔 一係唔識女權 一係唔識扮識女權
用女仔既性別 0係香港R盡福利之後
借機用埋D女權某部份爭取既野做教條 連責任都想卸埋...
見到何式凝就知呢集係垃圾節目
永不原諒
叫人唔好走,會冇事咁撚樣都信班黑警
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞