[RTHK] 何式凝 Emilia 極品女權大集合 繼續向父權含忍

419 回覆
294 Like 59 Dislike
我都係代入佢哋去思考,「物化」li個概念應該唔係禁露骨咁真係將一個人類當成一個物件,我都唔知所以全部都係?收尾
其實簡單d
女人:我個生路歷程同男人唔同 我要平權(要生路歷程一樣的標準)但無視生物構造不同的差別
女權西會話競爭力低嘅女人多過男人啲係因為父權逼壓
男性性工作者有男性客人嘅
根本就係咁簡單
咁係你唔明物化點解啫
一個資本家出高價去將一啲本來唔駛買/唔應該賣既野轉換成商品咪物化
然後呢啲商品會產生加劇社會不平等咪物化
物化個重點就係你以為自願其實唔自願,因為你本身已經係資本既奴隸
所以email係赤裸裸真正既物化自己
舉個例子啦
例如今日有條友出街扮狗奶鞋底乞錢點知發左達買埋樓
本身我地唔會將尊嚴當商品賣
但當有人拎出黎賣又揾到錢,大家唔係去屌出賣尊嚴既人,而係話佢好醒,咁都諗到,跟住大家一窩蜂去出賣尊嚴
最後尊嚴就由唔係商品變成商品,變成有錢人先有尊嚴
呢個過程就係物化,任何助長呢個過程既人都係物化既加害者
email呢啲就更加係始作俑者
1。果d應該叫商品化
3。唔自願果d係物化 自願果d最後會異化
睇蕭生學哲學
你講下邊個女權人士有講過呢啲嘢
定你覺得女人講就係女權
知唔知男人都可以係女權撚?
係呀係呀
N號房男性受害
你哋踩多幾腳,話人抵死,求圖
呢啲叫爭取緊男性權益?
臭蟲論有撚用咩
就算連登人人賤過楊潤雄都唔會令到嗰啲出兩個廉價post 扮表態既女權西變得正義左
自有錢e樣野之後 如果你無能力生產 自己的必需品日用品 就已經係資本奴隸啦
所以喺連登求多圖,笑啲gay佬抵死就最正義

同埋,風雨蘭係有實際支援n號房受害人
唔係淨係出幾個post
自己做開鍵盤戰士,唔好以為個個好似你咁
女權西如何式凝之所以係西,就係佢利用li個社會環境羅一個話語權之後剝奪人地嘅話語權
好似fb封侵咁,明明白極右法西斯講嘅幾唔平等都好,佢都應該有權利發聲
樓上話女權撚冇幫過男人發聲呀嘛
咪畀個例子你哋睇囉

仲有反送中,風雨蘭有支援所有受性暴力對待嘅男/女受害人
點樣冇為男人發聲呀?
自己冇留意又話冇
其實講有幾道德都無撚用啦
你叫d人唔好去賣相 d人會聽你講咩
最好解決方法就係好似盜版咁 一堆人合錢 買相再upload上網 低價or for free
等佢個收入少左 少到分唔到錢比照相佬同化妝友 佢就都stop架啦
係咁用道德屌9人係無用架 你用道德做集資 動員就得
唔係
隨住慾望多左
你本身唔需要咁多錢
變到無辦法唔越黎越貪
同埋好多野本來無諗過買/賣
例如fast pass, 呢啲買賣其實係令本身不平等既情況更不平等
咁e個係你無左宗教影響力後 個個人價值觀無左標準所致
風雨蘭無claim過自己女權組織
如果你話幫女人就係女權組織
咁家計會同慧妍雅集都係女權組織啦
嘥氣
呢個係你講
但普遍認為係資本家刻意製造需求同慾望
而email就係典型真右假左
自以為提供左新方法令女性不勞而獲
其實就係令女性越黎越容易變成奴隸
「個個影相都揾到錢,你唔係唔影下話」
「影露點好揾過影有著衫好多,點解仲要著衫?」
無實際行動 同平衡 講咩撚野道德(條約)
望下烏克蘭無核協議 俄佬咪一樣用直升機同坦克車 碌過去
男女權利關係都係一撚樣 無平衡 講咩都假
家計會係做教育方面,冇乜爭取權益

而風雨蘭係爭取緊女性權益
佢冇寫自己叫女權組織
但你睇返佢簡介啦
「使政府及公眾人士正視婦女遭受性暴力的問題,使受害婦女在適切的支援下站出來,爭取合理權益,重過有自信和自尊的生活。」

女權組織係爭取緊女性權益
唔係幫女人就叫女權組織
然後li個post嘅我地已經墮入左email嘅陷阱,就係認識女權
我為天水圍少女抱打不平我又係女權撚?
唔係咁夾硬下話ching
或者我咁講
一個低調唔講自己係女權既組織默默地做好多野
咪更加反證平日高舉女權嗰班垃圾係幾虛偽

多謝你用風雨蘭黎證明email幾垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞