[RTHK] 何式凝 Emilia 極品女權大集合 繼續向父權含忍

419 回覆
294 Like 59 Dislike
咪又係父權資本養佢 俾錢佢買飼料

不過柒到要丁佢果啲傻仔都係犯賤
當然重有要文化平衡返差距
例如結婚數目低 用返生理上女性要求對像 唔可以廢過自己 咁咪用返個 薪水平均返 男多d 女小d 男的要送野送性 本來就係咁攞返
男要就女人係因為女人個衣著好多時都不放便 但有美感去吸引男性 (你無理由要自己條女著振袖又要佢開門開性啊)
e d野要有差異咁平均返 因為大家係人類但係 係體架上同大腦上 本質上有明顯差異
無specific男權li樣野係咪因為爭取人權=男權呢?
但係就算整個沙盒世界,無任何已有文化污染,放一堆男同女,係生理上差異同進化論都會令到人類女性傾向匿埋,咁一路推落去最後都會變父權文明
應該叫實用文明
除排有得完整地轉換性格 如果唔係最後都會變成咁
性別 打錯
因為男人唔會咁自卑 覺得自己次一等
更唔會事事都歸咎社會體制逼害自己
對社會無報復心理
先可以做到公平理性看待問題
所以無真正嘅男權撚
男性幫人爭取權利根本唔會分男女權在先

呢啲扭曲嘅女權人士
雖然俾好多女性把口割蓆反對
但係無可否認佢地呢啲極端仇恨社會體制嘅人
往往就係女權嘅形象icon 等於Amber Heard 家暴聲大夾惡 都無女性會拉佢落台
因為所有清高派嘅女權撚 都係想極端人士做dirty job 自己就保持潔癖 口裡記不認同 但係又默認啲痴線婆做女權icon
所以何妖/電郵之流 先最代表到女權本質

然而香港係無何妖/email嘅男性版本
咁你就知咩事
Amber Heard 果種仇男報復
啲女性平權撚係口裡說不 實際上包庇
所以女權其實最buy 大山婆
TLOU 2一定係10/10 神作當之無愧
因為女性所謂兩性平等
講到尾係想強硬壓倒男性
消滅父權資本體制為理想

女權嘅理想形象皆來自父權社會男性
有冇人可以解釋下咩係「父權霸王餐」
呢個字真係聽到我一頭霧水
口講父權有幾黑暗幾恐怖

其實女權所追求嘅只係
女人版嘅父權
只求男女角色互換

即係屌人暴政 自己推翻完就搞出個新暴政一樣
咁撚偽善
啲女人係度偷換概念
個社會有咁多補貼補償俾女性
佢地都一樣覺得男性係食霸王餐欠撚咗佢地
而唔知父權保障咗佢地好多嘢
佢哋依家追求嘅女權已經變成係要女性主導成個社會
所以佢地只係想打倒暴政 然後自己成為暴政謀利
條八婆真係戇撚鳩
一味講個人感受個人閱歷
關人鳩事咩
都唔係理性討論 不嬲都唔鍾意男人經濟學家都講得出
戇撚鳩
何式凝把口講天真嬌 係咪傷害緊阿嬌 違背左女權主義
仇男無撚腦

其實支唔支持人地嘅觀點本身
睇理據而唔係性別
然後問題係女性真係出唔到經濟學權威
N次傷害女性
當佢咁介懷一d網上用語既時候 點解佢會講天真嬌呢幾個用黎侮辱阿嬌既字黎表達天真 而天真只係需要講兩個字
唔會啦
如果跳過農業社會就唔會
所以狩獵採集社會先好多發展出母系
去到農業時代就幾乎變曬父權
父權上身講女權
2009年,埃莉諾·奧斯特羅姆成為首位女性經濟學獎得主。

之前果啲之後果啲
我無話女性一定唔得
但係呢個界別好一面倒

而且呢個女得獎主 點同開創學派嘅人比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞