[RTHK] 何式凝 Emilia 極品女權大集合 繼續向父權含忍

419 回覆
294 Like 59 Dislike
估唔到賣閒相都可以包裝到咁高尚🤦🏾‍♂️

咁其實拍四仔都好高尚
一齊仆出一條新街
離題講講

見youtube下面超多留言話何式凝對答好霸道又曲解人
睇左一半又的確係
聽佢講野搞到成個人好唔舒服
俾周耀輝hurt完就癡咗線,定係本身已經癡線
平時無留意過佢
但睇佢呢集講d野都有紋有路
所以我寧願睇佢好過meltoo
Meltoo太偏激
我明有時d野答太多次好煩
但係人地問少少野就起晒鋼咁屌人寸人
真係有心了解女性主義都畀佢嚇走
emilia19分鐘到講得幾好,當啲人問「啲女權去咗邊」嗰陣其實就已經變成一個女權,係表示哩一班人關心是次嘅女性受傷害事件。
至於點解咁問,個人覺得係因為有部分人對自己屋企(香港)嘅事不聞不問,但對遠在千里之外嘅事就表達關心,甚至係純跟風。

但何式凝一開頭又話人地可以只喺黑白相發聲,因為人地有選擇權。但而呢到又屌人只喺香港議題發聲,有政治目的,唔係真正女權。

先唔講賣相係唔係女權,我覺得emilia講得仲有邏輯過何教授
如果想睇冇咁激同持平d既
香港有Miss Wow
台灣有gooli_girl
呢個仲難頂 成班痴線婆
真係鏡頭前都唔識扮吓嘢

雞即係雞
肥成咁值4千睇乜都冇露既相???
咪又係差唔多 setting 同rundown
佢個主題分類叫咩名唔係重點

係啲女權臭雞搞到個錄影廠成個街市咁
你換班哲學系入去 個討論即刻高質咗幾倍
女權就係咁虛偽
了解下女權物化定義
同馬克思主義物化嘅定義先
呢個我唔覺得係節謂重男輕女
根係為啲女性著想
因為啲母系社會體制根本生存唔到
不如建立多啲保障俾佢地
女權左膠話事會天下大亂
平權範疇有好多
殘疾人士權益、男權、女權、動物權益等等
每個範疇做好自己管理部分
最終目的係達至平權
原本以為係食吓花生
無諗過大家咁鬼高質
咁我就唔洗打千字文
香港有邊個自稱女權人士嘅celebrity
講香港,emilia自稱女權
有為港版n號房發聲
香港女權組織,風雨蘭支援港版n號房受害人

請問邊到冇為男性發聲?

再者,男性權益應由男權組織負責
係香港冇男權組織,先由女權組織發聲
但女權係唔suppose要幫埋男性發聲
佢地呢啲女權環節本應消失
34分鐘
何:父權霸王餐vs女權自助餐
仲on9,因為父權嘅問題所以女權嘅問題就可以存在?
即刻因為個政權係中共,所納粹就冇問題?

點解唔係兩個都有問題?點解唔係要解決父權嘅問題,同時女權都唔應該有double standards ?
人地圍緊爐,唔好阻住人
女人係雞無講錯
你呢個咪父權思想
佢一開口已經係歪理
對於「有事啲女權死咗去邊」
佢用經濟學者去比較女權自助餐已經錯晒

女權人士代表成個女性群體去爭取平權有社會責任
只要無利益 啲臭雞就避重就輕唔出聲
咁已經係背棄信念
忘記咗女權精神就係要偉大捨己悍衛所有女性
經濟學者只係學術研究 無為人捨己嘅責任
都無任何可比性

所以佢講啲嘢唔需要認真
只係因為有個終極怨婦做對比顯得佢談吐高尚啲
介紹佢背景啫 難怪佢會咁撚痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞