[RTHK] 何式凝 Emilia 極品女權大集合 繼續向父權含忍

419 回覆
294 Like 59 Dislike
可以起我底,我光環大過佢
咁你推囉

反正呢度個討論仲好過個節目
講無用 女性自己都唔去幫手踢走劣幣
害群之馬會令女性主義形象低落
陷入危性循環
其實,我真係唔覺得響中大讀完d Gender Course之後出黎賣相係點樣幫女性爭取權益,坦白講,何式凝雖然係霸道同離地d,但相比起,佢起碼會企出黎幫佢覺得係弱勢既女性擋刀。
其實咁係一種報復心理
覺得父權逼害 賣肉求榮 用錢補償心理
從而自我感覺良好 覺得抵你班傻仔父權消燒俾我買樓
一切最衰都係父權

問題係佢地將自我變成性奴
主動追求用身體換錢自我貶低
然後再覺得咁樣係父權逼害

明明娼妓係古文明性暴力嘅產物
現代偽女權就將自己變成娼奴
然後再怪個社會不公
明明就賺到咁多錢⋯
咁又無咁複雜,可能淨係想賺錢je。
何式凝是咪有被害妄想症
自由派覺得女性從事性工作係無女性權益上嘅問題。
個一個女人係自由意志跟隨市場需要而決定,而家覺得有問題係因為「你地」歧視性工作者。

Li個係樓上支持妓女嘅女權西嘅stance。
但係事實上,市場需要本身就受到父權影響緊,而從事妓女要「成功」就一定要meet到stereotype。即係AV黑絲OL比五十路受歡迎,咁五十路自然會被淘汰。著裙長髮學生妹比釘到全身窿紋身punk頭受歡迎,後者又會被淘汰。
所以如果講「市場需要」根本作為一個女性如果考慮從事性工作,一係跟住父權角色定型走,一係就唔做,一係就做極少眾市場+另外勞動收入。
咁根本只係自主在做同唔做。做,又要收入好,就要鞏固父權思維,幫兇逼害其他女性,某部分連登仔:「女人都係做雞ja ma。」
所以我覺得係性工作者問題上,採取上而下策略分分鐘反而仲make sense,而唔係實踐
我覺得因為解決性工作者污名化同時都要解決到性別定型,無得先切割出黎解決
香港女人已經好有優勢 再俾就係特權
同埋香港解決咗民主制度先
搞都未搞掂仲大愛左膠 錯晒程序
我覺得社會只係針對攞貞節牌坊呢個問題
係歧視雙重標準 而非性行業

香港人不知幾like 女優 幾想幫人埋單
所以唔覺性工作者污名化

父權嘅錢/貞節牌坊 只能得其一

你兩樣都要 自然俾人屌到反皮 即係今日電郵嘅下場

女權閪最大問題係雙重標準 變成自打嘴巴嘅邏輯笑話

何妖大大聲反婚姻制度 話逼女性無性自主 要俾男人變寵物咁獨佔
要成為一個bitch 合理化搞人老公

問題係佢無要求男方離婚跟自己
即係佢最終都係接受咗婚姻制度
何妖唔要求個男人離婚

即係佢已經接受咗婚姻制度嘅正當性

咁佢反婚姻嘅理據就好薄弱

由反婚姻變成反周耀輝
Email 話啲男人物化女性 呢吓已經係想攞貞節牌坊

明明係佢自己將價錢牌貼落自己嘅裸體上
slow緊 黎姐
【女權】稱呼陌生人為「師兄」屬網絡性別歧視行為
https://lih.kg/2378406
吊那星,晴兒又唔著衫。。。
https://lih.kg/2380893

映衰其他女性
你估何式凝真係為女性咩,佢係妒忌某d男性可以玩弄另外一半而佢唔得,女性主義到宜家已經唔係真心關懷女性。
不過得罪講句,如果唔係有咁多唔負責任既男人,又點會有咁多怨恨,你玩都玩得有責任心d啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞