[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(260) 睇#1

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
Intel® Core™ i7-10700F
MSI MAG B460M Mortar Micro-ATX
Crucial Ballistix RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - White
我喺未可以手動改條RAM行C14?
對打機有冇影響?
你做野多 梗係amd
多工上3900x同5900x分別唔係話好大
平平地執粒3900x黎用唔差
出咗5000系我都買咗粒3950x黎做嘢
你問我你家下收張2手2070可能仲抵 等3代有貨轉3代好過 唔係1650算啦
板URAM成套換10400/10100F+B460/H410+DDR4
同埋有冇SSD
B75M應該上唔到4代
頂盡上3770 但基本上只係多個hyper-threading
無謂自己唧自己牙膏
同埋部機應該都六年歷史 以嗰時250GB SSD個TBW壽命應該都差唔多
intel U AMD板
內顯打機你個仔都幾慘
條list睇落都幾明顯係唔識砌

$7000筆直機唔要獨顯都可以幾豐盛

$1400 Asrock X300
+$200 Wi-Fi(可選配)
$1700 AMD 4650G
$1000 16GBx2 SODIMM ram
$850 Kingston A2000 1TB
$300 CPU 散熱
內顯同整體效能好過intel
機身細但唔可以裝獨立顯示卡

如果想保留升級空間就將X300換返普通mATX配置
$1000 B550板
$600 火牛
$300箱
1.雖然係垃圾但得佢有現無辦法 等唔等得?
2.keep番呢條ok
3.夠
換走ssd同hdd就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞