[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(260) 睇#1

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
邊間鋪有CORSAIR SF750 牛?
行左幾間都話無貨
1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,250

1 x MSI B460M PRO-VDH WIFI Micro-ATX
價錢:$740

2 x Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz CL19
價錢:$510

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$840

1 x Gigabyte GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6GB GDDR6
價錢:$1,899

1 x Antec NX Series NX550 550W
價錢:$399

1 x SilverStone Precision Series PS15B Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$288

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,006
https://www.faroll.com/customize#MTM4OCwxMzg4LDIwNTEsMjIyMSwyNTQyLDMxOTEsMzQ2MCwzNTUx
1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,250

1 x MSI H410M-A PRO Micro-ATX
價錢:$520

2 x Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz CL19
價錢:$510

1 x Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$419

1 x Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$530

1 x Gigabyte GeForce® GTX 1650 SUPER™ OC 4GB GDDR6
價錢:$1,399

1 x Seasonic S12III Bronze Series 500W
價錢:$489

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,626
https://www.faroll.com/customize#MTM4OCwxMzg4LDI0MTgsMjg3NywzMzA0LDM0NjUsMzU1MSwzNjIsMzk0

參考吓
window自己裝 無key都用得
我睇睇 thx
訂3080 等左成個月 都未有
我意思係4條ram插2條無問題
但多過2條有低機率會freeze, 想問係咪單純唔夾定有其他可能
咩u咩板都講下呀
唔好意思
5600X
mortar b550
條ram係crucial 黑條3200 8g @4
xmp行3200定3600都會有同樣問題
有機會係4條ram炒左
試吓2條插2/4slot
應該正常開到xmp
你係4條ram 1set定係2+2?
2+2好多時都炒粉
有冇人用緊define 7 compact
想問下用落有咩位係好過其他機箱
同define c 主要有咩分別
除左pcie,有無咩推介for加多d USB2.0或者3.0?

底板後面唔夠用,加左2.0就可以將插喺底板嘅鍵盤滑鼠移過去空返兩個3.0出黎

加3.0就直接拎黎加外置hdd盒

底板係H97
用左幾年既火牛一直都有嗒嗒聲, 依家有埋電流聲
想一次過換成套...但又要食炒價

唔該巴打
原來有4條1 SET買我都唔知
我係2 set咁買番來
即係要撞手神
真火牛
樓主有無打算加埋 asus 做短期事件

希望唔會變長期....

想問下隻hdd係咪皮已修
補充返, 岩岩用緊部電腦突然好lag
連工作管理員都禁唔到出黎, 咁我就啪大制熄機
開返就變成咁了
如果入到windows仲見到隻harddisk 快手backup重要野
之前試過幾次呢個畫面 之後成隻harddisk死左
連住呢隻HDD嘅話windows都入唔到
無記錯應該禁完F1 會入bios? 之後直接揀返隻boot drive就可以入windows
你係指禁隻裝左windows嘅DRIVE?
我呢隻HDD唔係裝windows嗰隻黎
係, 禁有windows個隻drive就可以入返windows
巴打真係好多謝你解答
而家入到windows, 亦都detect 到隻hdd
有得backup返啲野了
順便想問下, 點睇HDD係咪行緊SMR?
同埋行SMR嘅HDD如果用黎砌機會有咩問題?
以前冇乜接觸過呢啲知識想請教下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞