[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(260) 睇#1

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
岩岩先發現有硬件post 之前自己開左post問list, 想最後問多問有冇咩大問題 冇就買了

1 x Intel® Core™ i7-10700K BOX
價錢:$2,890

1 x ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI) Micro-ATX
價錢:$1,279

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$1,290

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$840

1 x (預訂) [僅限砌機]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE 8GB GDDR6
價錢:$3,499

1 x FSP RAIDER II Series 750W 80 Plus Silver
價錢:$599

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

同埋想問一問個機箱既fan support寫
Front:
2 x 120mm, 2 x 140mm
Top:
2 x 120mm, 2 x 140mm, 1 x 200mm
Rear:
1 x 120mm,

咁我係咪要再買10個風扇
intel u 用amd 板

Front:
2 x 120mm / 2 x 140mm
Top:
2 x 120mm / 2 x 140mm / 1 x 200mm
Rear:
1 x 120mm,
你係咪想寫 amd 5600x?
應該用咩intel板好 因為本身係amd u 但我自己轉左intel
z490 / b460
中央田 落左訂 砌3080 等左差唔多成個月 問條隊有冇郁 有得一 兩個位

其實係成個場都冇貨 定佢有貨 但加價賣比街客

如果炒價再上 佢會唔會叫我加錢?
本身係amd 5600x 但我自己用開intel 所以改左粒u做intel 定用amd算
你塊amd板

我都唔識,但我用緊呢塊配5600x, 你用呢塊用唔到intel u, 咪攪錯
唔該巴打
ADATA XPG Spectrix D50 D4-3600mhz
Crucial Ballistix 3200mhz
想買RGB 32GB kit,俾你地嘅話會點揀?
不能錯過嘅黑色風冷散熱器!$400至$500邊隻最好?效能、安裝、外觀大比拼!!//SCYTHE, ARCTIC, GELID// 4K

https://youtu.be/sfZ-E7cYwH8
Crucial Ballistix 3200mhz
中央田 落左訂 砌3080 等左差唔多成個月 問條隊有冇郁 有得一 兩個位

其實係成個場都冇貨 定佢有貨 但加價賣比街客

如果炒價再上 佢會唔會叫我加錢?

3C我唔知啦
我早幾日黃金問左幾間,全炒價
其中一間話比客留哂, 跟住我再問如果砌埋機又點
留左電話比佢,第二日已經覆我代理突然有貨
仲要係白色3080/3090都有貨
3080 $10850
3090 $18500

利申: 唔熟行情
清貨list
成個場都冇貨+佢有少量貨 但炒價賣比街客
冇貓fan

唔好意思想問下,我部laptop最近玩apex時候成日都freeze左兩三秒,有聲,想知係咩出左事
已經重裝過window同game都唔得

電腦白痴
部機得隻M.2 唔小心手殘轉左做動態磁碟 依家連機都關唔到 請問點樣先轉得番去基本? 見上網話用diskpart del 但佢話我用緊唔比刪除
唔係amd yes咩
intel留返俾我啦
giga
Giga 啲件係幾型,隻大鵰
識買一定買共碩apex
但未知有無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞