[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(260) 睇#1

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
唔多夠供電
AMD唔夠貨
原價24xx 唔抵玩
換黎打機 budget暫時都唔重要 之前買左張2070 super 張舊底板同埋CPU開始唔夠用 原本諗緊5600x 5900x 又要食炒
現階段只有10100F/10400/3600呢啲低階同中低階
Intel desktop 11代 Rocket Lake 一月中會有official announcement
Gaming performance贏返Zen 3唔係問題
帶5600x應該冇問題啦?
其實佢同tuf嗰塊b550m冇乜分別 我見啲人同丐板b550都唔用呢塊覺得好奇
又平又抵玩我覺得10400f最好,其實10600k都唔差,但係佢要配z490,相對嚟講價錢同5600x差距唔大

你想平啲用10400f冇問題
但係而家打機嚟講你想性價比又高性能又好係難嘅

amd 嗰邊 5600 or 更低配嘅cpu 未出 5600x就加咗價,加價完再炒到鬼咁高

intel嚟緊發佈gen 11 就唔使講
帶5600x tuf b450m 夠,不過無argb 針頭同pcie4.0 ,所以都係寧願上b550m tuf
10600k 好似唔錯 我都係拎黎配2070 又唔係成日玩. 平少少砌返一部玩下打好似重化算 老母版有邊隻好介紹
pro s對於啲手緊嘅人幾適合,pcie 4.0市面上都唔算太多,價錢偏貴,反而3.0好抵,而且速度唔算太大差距,甚至好難feel到

至於ARGB,擺個電腦喺地下搞掂,佢靚到幻彩詠香江咁都唔關我事
$3000就快執到3060ti
但你部機配唔上,又要再換其他野

一係整張low profile 1660
但係就好浪費成千幾蚊

一係二手low profile卡
新高登$200
效能唔會比而家好幾多

一係過隔離二手post執過部
$800 3400G
$300 板
$200 8Gx2 ram
牛同箱可以沿用
個win7 key睇下執唔執得返上win10
百貨應百客啦 大家要嘅野唔同
你部機問題應該唔係ram
而係onboard顯示真係太廢
1 x (預訂) AMD Ryzen™ 5 PRO 4650G
價錢:$1,799

1 x MSI B450M Mortar MAX Micro-ATX
價錢:$660

2 x ADATA XPG GAMMIX D20 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$550

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$520

1 x Thermaltake Smart BM2 550W 80 Plus Bronze TT Premium Edition Semi Modular
價錢:$459

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $4,497

筆直max. 5k
睇片50% photoshop/lightroom 25% LOL 25%
請問呢條list如何
1 x MSI MAG Z490 TOMAHAWK ATX
價錢:$1,600

1 x MSI MPG Z490 GAMING PLUS ATX
價錢:$1,370

1 x ASUS PRIME Z490-P ATX
價錢:$1,499

1 x ASUS TUF GAMING Z490-PLUS ATX
價錢:$1,640

個人覺得呢幾塊都ok
唔好用nodata轉crucial或其他
其他應該夠用
真心唔建議買張新卡落部舊機
可以搵二手

如果真係要買咁就1050或者任何4GB GDDR起錶
2GB顯示卡還不如3400G

同埋留意你部機個PCIe slot有無野佔用左

講到尾我建議你砌過部
二手都好
係部舊機加新野總係好似倒錢落海咁
顯示卡買平既1650啦
隻牛450w乜都夠
岩岩睇過散件JUMBO買, 樣樣都平一百幾十. 點算好 加埋都唔少. 做咩會差咁遠.
本身條ram行2133mhz,我行docp超到去3200mhz
但之後bios 出“The system has posted in safe mode”入唔到windows,試過clear cmos,有冇巴打知點搞?spec 如下

AMD Ryzen™ 7 5800X

ASUS ROG STRIX B550-F GAMING ATX

G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN

Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5

ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC Edition 10GB GDDR6X

Corsair RMi Series™ RM1000i — 1000W 80 PLUS® Gold Fully Modular PSU
有冇盒先
整隻裝WIN 10 USB
升級之後要LINK MICROSOFT AC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞