[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(260) 睇#1

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我會揀10700K+Z490I
始終z板先用到高頻ram, 同埋H470黎緊做左孤兒仔用唔到黎緊11代
好少 10900既review 好難比較
因為有k為何不上
ok
呢兩隻game用內顯都玩到有突
直接買6核有內顯cpu頂住先
目前所有顯示卡都推得盡,唔會有bottleneck呢個問題
顯示卡唔買住,儲多個月錢先啦
咁其實又係 單價黎講 10700k 平d 又同10900差唔多performance
合理
孤兒仔板有望減價
btw牙石板就算有得上11代,都冇得用pcie 4.0,其他廠先有
TUF RTX3060 12GB ULTRA
3070持有者喊出黎
3060 用得哂12GB vram???
宜家想砌7500左右嘅機上邊張gpu 好,基本上唔打3A,最多玩吓minecraft 同lfd2
pci-e 4.0 目前最大最明顯既優勢都係係M.2 SSD上面?
minecraft 3090都唔夠力
而家砌... 買到邊張用邊張啦
喔 3060 ULTRA
2060你諗住點買
邊間嘅list
對普通用家黎講: 係
N卡個RTX IO都有特別提到用gen4嘅效能
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=553872
1660s
1 x AMD Ryzen™ 7 5800X (只限砌機)
價錢:$3,850

1 x ASUS ROG Crosshair VIII Hero (WI-FI) X570 ATX
價錢:$3,440

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 64GB (2 x 32GB) DDR4 3600MHz C18 F4-3600C18D-64GTZN
價錢:$2,920

1 x Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5
價錢:$520

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,330

1 x ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 3090 24GB GDDR6X White Edition (只限砌機)
價錢:$16,999

1 x Phanteks Revolt X Series 1000W 80 Plus Platinum Fully-Modular
價錢:$1,850

1 x NZXT H710 Tempered Glass ATX Case — Matte White
價錢:$1,199

1 x NZXT Kraken X73 360mm CPU Liquid Cooler
價錢:$1,449

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $33,637
新手一問咁樣砌有冇邊到可以執下
想壓係30k下, 同埋電腦壞左趕住用唔想等件
二手定一手好,希望用到五年左右
3060性能大約2070S-2080
理論係2K available
以Gaming性能嚟講
256 8GB >> 192 12GB
192bit嘅速度一定係比唔上256 bit
所以VRAM食嘅容量亦會大啲
加埋2K 6GB本身已經唔夠用
所以喺192 bit限制下(要3/6/12GB咁上)
俾夠12GB係最好嘅方案
而且有一大堆嘅productivity software
唔係好食GPU本身嘅性能
但好食VRAM
同埋要同AMD鬥
6700XT/6700基本上一定係俾12GB
我開rtx 2k得60-70fps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞